STRUČNJACI KAŽU

Kada treba koristiti gel za dezinfekciju ruku, a kada dobri stari sapun i vodu?

Shutterstock
14.10.2018.
u 19:07

Tijekom sezone prehlada i gripe, vrlo je važno prati ruke i vjerojatno vas sa svih strana milijun puta dnevno na to upozoravaju. No sapun i voda nisu baš uvijek pri ruci, pa je nekada praktičnije koristiti dezinfekcijske gelove ili maramice. Pranje ruku sapunom i vodom i dalje bi trebao biti najčešći način dezinfekcije i čišćenja ruku.

Istraživanje objavljeno u magazinu Pediatrics bavi se pitanjem jesu li dezinfekcijska sredstva bolja od običnog sapuna. Rezultati su pokazali da se djeca manje razboljevaju i izbivaju iz vrtića ako koriste dezinfekcijska sredstva u usporedbi sa sapunom.  

Pošto je lakše korisititi te gelove i maramice, ljudi ih češće koriste, kaže dr. Tosh, jedan od sudionika istraživanja. Čak i ako je učinkovitost dezinfekcijskih preparata manja, zaštita od infekcija postaje veća jer se češće koristi.

No, stručnjaci ne potiču da zaboravite na dobri stari sapun, lavabo i vodu.  Ne koristite sredstva za dezinfekciju ruku ako su one vidljivo prljave.

Prema istraživanjima, ako su ruke zaprljane primjerice nakon vrtlarenja ili slično, neće se dobro očistiti, jer kad dodate alkohol u blato samo ćete sve razmazati i nećete moći isprati.  Gel za dezinfekciju ne može ubiti baš svaki mikrob, neke treba isprati, naglašavaju stručnjaci. 

Koristite gel za ruke s najmanje 60 posto alkohola

Alkohol ubija odnosno deaktivira viruse samo ako ima više od 60 posto alkohola, a važno je i nanijeti ga kako treba. Treba trljati ruke dok ne postanu suhe. Ne biste trebali brisati ruke papirom nakon upotrebe gela, jer tako potpuno ubijate njegovu svrhu. 

Izbjegavajte "antibakterijske" gelove Bakterije se prilagođavaju i mogu postati otporne na određena svojstva, pa ova oznaka na gelovima zapravo ne znači mnogo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?