korisno

Kada ste zadnji put očistili svoje tepihe? Evo kako to ispravno napraviti

tepih čistiti
shutterstock
03.05.2022.
u 07:06

Kako biste uklonili mirise i očistili problematična mjesta, lagano pospite tepih sodom bikarbonom i mekom četkom pometite cijeli tepih.

Mrlje od kave, proliveno vino, blatne šape i otisci stopala na tepisima jednostavno su dio života. Naravno, postoje načini na koje možete spriječiti ove nerede, ali najbolje je znati kako ih se riješiti kada se neizbježno dogode. Dok redovito usisavanje uklanja prašinu i prljavštinu i pomaže da vaš tepih ne izgleda prljavo, mrlje su nešto s čime se čak ni najbolji usisavač ne može nositi.  Carolyn Forté, izvršna direktorica laboratorija za čišćenje Good Housekeeping, je objasnila kako uspješno ukloniti najčešće mrlje s tepiha pomoću tradicionalnih sredstava za uklanjanje mrlja od tepiha i proizvoda za čišćenje.

Uzmite dvije prazne boce s raspršivačem i jednu napunite hladnom vodom. U drugu pomiješajte 1/4 žličice tekućine za pranje posuđa i 1 šalicu tople vode. Raspršite otopinu deterdženta na krpu i utapkajte na mrlju. Kako se mrlja otapa, obrišite čistim dijelom krpe. Nastavite nanositi i tapkati dok mrlja ne nestane. Pošpricajte drugu krpu hladnom vodom i utapkajte područje kako biste potpuno isprali otopinu deterdženta s tepiha, a zatim obrišite suhom krpom. Na mokro mjesto stavite hrpu papirnatih ručnika, a na vrh stavite tešku vazu ili lonac. Preko noći, ručnici će upiti sve zaostale mrlje duboko u tepihu. Ujutro prstima razmutite vlakna i ostavite da se osuše na zraku.

Kako očistiti mrlje od crnog vina?

Kad vam se čaša crnog vina prevrne, potrudite se da prvo obrišite što više prolivenog vina. Zatim pokrijte mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja i ostavite da odstoji do pet minuta. Obrišite to područje čistom krpom dok mrlja potpuno ne nestane i uklonite sve ostatke vlažnom krpom. 

Kako ukloniti mrlje od kave?

Vruće tekućine brže se upijaju u tepihe od hladnih, stoga brzo pobrišite što više kave, a zatim spužvom nanesite hladnu vodu i ponovno obrišite. Pomiješajte 1/4 čajne žličice tekućeg sapuna za suđe, 1 žlicu alkoholnog octa i 1 šalicu tople vode. Koristeći čistu, bijelu krpu, nanosite smjesu malo po malo i često upijajte suhom krpom dok mrlja ne nestane.

Kako osvježiti tepih da izgleda kao nov?

Kako biste uklonili mirise i očistili problematična mjesta, lagano pospite tepih sodom bikarbonom i mekom četkom pometite cijeli tepih. Ostavite da odstoji 15-30 minuta prije usisavanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije