članice Udruge žena oboljelih od raka dojke “Narcisa” Orašje

Kad saznaš za rak dojke, doživiš šok, onda se pribereš i ideš dalje

22.11.2023.
u 18:45

Svaki dan živimo kao da je posljednji i zato već od jutra s osmijehom na našim licima kročimo u svakodnevicu kao majke, bake, supruge, kažu nam članice Udruge žena oboljelih od raka dojke “Narcisa” Orašje, piše Večernji list BiH.

Stalnim angažiranjem, osobito u edukativnom smjeru, uspijevaju u proširenju zakonom predviđenih prava za pacijentice. Progovorile su glasno o svojim problemima još prije 15 godina i poručile da u borbi do ozdravljenja ili barem ublažavanja svih tegoba raka dojke ne smiju biti same.

Dijagnoza nije kraj

Udruga “Narcisa” okuplja oko 80 žena s područja Posavske županije i već desetljeće i pol ustrajne su u borbi protiv opake bolesti - raka dojke. Dostojno su obilježile rođendan udruge jer te hrabre žene ne tuguju nad svojom sudbinom, vesele se svakom novom danu, možda čak i snažnije nego oni koji nemaju problema sa zdravljem. Na slavlju 15. godišnjice djelovanja nisu izostale ni članice sestrinskih udruga i prijatelji - “Zmajice” iz Gradačca i “Brčansko srce” iz Brčkog te članice udruga “Žene Orašja” i “Žene sa Save”, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova i institucija. Aktualna predsjednica Anica Kopić u protekle tri godine uspješno vodi udrugu. Odlično se iskazala u ulozi domaćice večeri s počasnom predsjednicom Valentinom Halilović, najviše zaslužnom za osnivanje Narcisa. U 12 godina vođenja udruge uvijek je među prioritete stavljala edukaciju žena i skidanje stigme kako bi se o toj bolesti razgovaralo javno.

- Kao da je bilo jučer, te 2007. godine, kada sam saznala za dijagnozu karcinoma dojke, prvo je bio šok, doslovno sam pala u nesvijest. Nikada nitko u obitelji nije imao tu anamnezu. Onda se pribereš i kreneš s liječenjem. U Tuzli mi je liječnica kazala da je s našeg područja jako mnogo te bolesti, žene nisu organizirane, ne znaju za prava. Vratila sam se kući i krenula s osnivanjem udruge, a žene su mi se same javljale - kaže nam Valentina i dodaje na kraju: - Danas sam, kažu liječnici, zdrava žena, u radnom sam odnosu, idem na redovite onkološke preglede i dobro se osjećam.

Aktualna predsjednica Udruge Anica Kopić nastavila je s angažiranošću Narcisa. - Postojimo zbog toga kako bismo se borile da ostvarimo što bolja prava za svoje članice. Ide korak po korak, sporo, ali važno je da postižemo rezultate i ne odustajemo - poručuje Kopić.

Plaćanje troškova

- Želimo osvijestiti žene na preventivno djelovanje koje spašava život. Uz naše donatore i prijavljivanjem na projekte uspostavili smo mehanizam pomoći ženama koje idu svaki mjesec na terapiju, zračenje ili kemoterapiju. Mi nemamo, kao u Hrvatskoj i u nekim županijama u Federaciji BiH, plaćene putne troškove, nemamo ni kombi za prijevoz, a to je problem, osobito ženama koje nisu vozači. Bilo bi mnogo lakše kada bi onkolog dolazio nama - ističu iz Udruge.

Udruga “Narcisa” pridružila se brojnim udrugama u BiH koje su pokrenule borbu protiv liste čekanja za pacijentice s karcinomom dojke.

- Uskoro ćemo organizirati okrugli stol u Orašju s mjerodavnim županijskim ministarstvom i otvoriti sva aktualna pitanja te neriješene probleme pa se uvijek nadamo nekim pomacima u pozitivnom smjeru - poručuje Valentina Halilović iz Udruge “Narcisa” Orašje.•

Ključne riječi
rak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?