Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Jutros otvorena sva birališta na području BiH za izbore u Hrvatskoj

11. rujna 2016. u 10:21 1 komentara 153 prikaza
izbori

Sva birališta na području Bosne i Hercegovine za prijevremene izbore u Republici Hrvatskoj otvorena su jutros oko 07.00 sati, potvrdio je Feni Pero Bilušić, prvi tajnik Veleposlanstva R Hrvatske u BiH.

Prijevremeni izbori u Republici Hrvatskoj za novi saziv Sabora zakazani su za nedjelju, 11. rujna, a građani koji imaju hrvatsko državljanstvo u BiH pravo glasa mogu ostvariti na 34 biračka mjesta i to 10. i 11. rujna.

U zakonskom roku, koji je istekao 31. kolovoza, u skladu s odredbama Izbornog zakona, za glasanje se aktivno registriralo 34.848 hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u BiH.

Radi se o hrvatskim državljanima s pravom glasa koji su osobno zatražili aktivno registriranje, ili je to učinjeno po automatizmu, na temelju činjenice da imaju hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom u BiH. Svi oni glasaju za kandidate u sklopu 11. izborne jedinice.

Za glasanje na području BiH u Mostaru je otvoreno 20 biračkih mjesta, u Sarajevu osam,  Tuzli četiri i u Banjoj Luci dva.

U Mostaru su otvorena biračka mjesta u Osnovnoj školi "Petra Bakule" u ulici Kralja Tomislava 9, u Sarajevu u Srednjoj ekonomskoj školi u ulici Zmaja od Bosne 39.

Glasanje u Tuzli se odvija u prostorijama Generalnog konzulata u ulici Kazan Mahala 1, a u u Banjoj Luci u prostorijama Generalnog konzulata u ulici Milana Kranovića 1.

Birališta su otvorena od 07.00 do 19.00 sati, s tim da vrijedi pravilo da će svima koji se u 19.00 sati zateknu na biračkom mjestu, a nisu stigli glasati, biti omogućeno da ostvare svoje glasačko pravo.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a koji se nisu aktivno registrirali za glasanje, moći će na dan izbora pravo za glasanje dokazati potvrdom koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u BiH.

Ovo su deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja nezavisnosti. Birat će se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će izabrati hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Deset mjeseci nakon zadnjih parlamentarnih izbora, birači će odlučiti ko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku Vladu. 

  • Avatar Izdajnik
    Izdajnik:

    Prigodni VICEVI za dan izbora :) Vicevi o izborima i političarima ;) Ulazi sekretarica kod predsjednika Vlade: - Gospodine, stigao vam je mail ... Premijer je pogleda preko novina: - Neka uđe! ---------------------------------------------------------------------------------------- Razgovaraju političar i prostitutka i kaze političar: ... prikaži još!tka i kaze političar: - Zdravo, zovem se Ivan, imam 40 godina, političar sam. Politikom se bavim 15 godina i pošten sam čovjek. Prostitutka mirno odvrati: - Zdravo, zovem se Ana, prostitutka sam i imam 35 godina. Bavim se prostitucijom 10 godina i jos uvijek sam nevina. ----------------------------------------------------------------------------------------- Što je predizborna šutnja? Onaj dan kada političari ne lažu! -------------------------------------------------------------------------------------------- Političari i pelene imaju nešto zajedničko. Oboje treba mjenjati što češće iz istog razloga :) ;) :) .!! ------------------------------------------------------------------------------------------