održan u Rigi

Jusko i Dalipagić na prvom sastanku ministara prometa u okviru inicijative 16+1

sastanak
18.05.2016.
u 13:43

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić, sa suradnicima, sudjelovali su na prvom sastanku ministara prometa, održanom u Rigi (Latvija) u okviru inicijative 16+1, pod predsjedavanjem Uldisa Augulisa, ministra prometa Republike Latvije. Naime, sukladno dogovoru postignutom krajem 2015. godine, na sastanku visoke razine Kine i zemalja centralne i istočne Europe održanom u Suzhou, Latviji je povjerena zadaća zemlje koordinatora za logistiku u formatu 16+1, kao i kućanstvo prvom sastanku ministara prometa 16+1.

U okviru ministarskog sastanka, uspostavljeno je Tajništvo zemalja centralne i istočne Europe i Kine za logističku suradnju sa sjedištem u Latviji. Jedna od zadaća uspostavljenog Tajništva je uska suradnja s fokalnim točkama za razmjenu informacija s drugim zemljama s ciljem stvaranja zajedničkog plana aktivnosti.

Ministri prometa zemalja u okviru inicijative 16+1 su odlučili, u cilju promicanja bliže suradnje i usklađivanja među javnim i privatnih akterima u Kini i zemljama centralne i istočne Europe, poticati razmjenu informacija o prometnim i logističkim uslugama u Kini i zemljama centralne i istočne Europe.

Promoviranje nesmetanog i održivog prometa tereta i jačanje bilateralne i multilateralne suradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Europe u području prometa i logistike je jedan od načina kojima se dolazi do razvitka i poboljšanja integriranih prometnih koridora između Kine i Europe, jedan je od zaključaka ministarskog sastanka.

Ministri su zauzeli stav da je potrebno djelovati na mapiranju prometnih koridora koristeći postojeće formate i međunarodnu suradnju kao što je inicijativa Jedan pojas – Jedan put, Transeuropska prometna mreža (TEN-T) i širenje TEN-T prometne mreže na zemlje susjede Europske unije. Širenje kontejnerskog željezničkog prometa između Kine i Europe, razvijanjem trasa i prepoznavajući tržišne potencijale ekološki prihvatljivog željezničkog prometa je način na koji bi se ojačala konkurentnost kopnenih ruta Puta svile.

Još jednom, ministri su naglasili značaj razvitka lanaca opskrbe i jačanja prometnih veza među glavnim investicijskim projektima Kine u trećim zemljama s logističkim centrima, pomorskim i kopnenim lukama i zračnim lukama u zemljama centralne i istočne Europe.

Definirana je potreba promoviranja i koordinaacije provedbe investicijskih projekata u području prometa i logistike kao i potreba identificirnja i promidžbe međusobno korisnih investicijskih projekata, u cilju pretvaranja tradicionalnih kopnenih i pomorskih luka, zračnih luka i logističkih centara u velika regionalna intermodalna logistička čvorišta.

Ministri su zaključili da postoji potreba kontinuiranog održavanja dijaloga između ministara prometa Kine i zemalja centralne i istočne Europe putem godišnjih sastanaka u formatu 16+1.

Ministar Jusko je u svom izlaganju naglasio kako je aktivan angažman Tajništva zemalja centralne i istočne Europe i Kine za logističku suradnju neophodan kako bi se u cjelostii iskoristile mogućnosti suradnje svih zemalja u okviru Inicijative 16+1, te kako će Bosna i Hercegovina aktivno sudjelovati u radu i dati doprinos razvoju ove Inicijative.

U okviru drugog dana, održana je poslovna konferencija službenih izaslanstava i predstavnika poslovnog sektora, te je u sklopu treće sesije koja se odnosila na infrastrukturu i financije, izaslanstvo Bosne i Hercegovine predstavilo aktualne kapitalne projekte Bosne i Hercegovine u okviru prometa i prometne infrastrukture, sa naglaskom na projekte za koje do sada nije zatvorena financijska konstrukcija, odnosno za čiju punu implementaciju nisu osigurana financijska sredstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?