gruzija

Jusić: Ministarstvo obrane BiH opredijeljeno za regionalnu suradnju

11.10.2017.
u 17:15

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić kazao je na sastanku Inicijative ministara obrane zemalja jugoistočne Europe – SEDM, koji se danas  održava u Batumi (Gruzija), da je Ministarstvo obrane BiH opredijeljeno za regionalnu suradnju i da će zajedno sa Oružanim snagama BiH u idućem razdoblju osigurati neophodnu podršku daljem razvoju SEDM-inicijative.

U svom obraćanju sudionicima sastanka, Jusić je, također, naglasio da u Ministarstvu obrane BiH prepoznaju fokus djelovanja SEDM-a na vojnoj suradnji i efikasnoj obrani, što pomaže boljem razumjevanju, te posebno dostizanju potrebnih standarda za brže i efikasnije približavanje europskim i euroatlantskim integracijama.

- Iz tih razloga Bosna i Hercegovina će nastaviti sa sudjelovanjem u zajedničkim projektima i  podrškom SEDM inicijativi u okviru zajedničkih aktivnosti, a sve u cilju unapređenja suradnje u oblasti sigurnosti, bolje vojne suradnje između nas kao i sudjelovanja u mehanizmima upravljanja krizama - kazao je Jusić.

Istaknuo je da dosadašnji progres inspirira na proširivanje regionalne mreže, te da SEDM predstavlja značajan alat za generiranje novih ideja, rješenja, i partnerstva u oblasti sigurnosti i odbrane, koji će biti od koristi, ne samo Bosni i Hercegovini, nego i regiji u cjelini.

Danas je Batumi realiziran osnovni dio ministarskog sastanka SEDM-a kojem je domaćin bio ministar obrane Gruzije Levan Izoria, a zatim je predsjedatelj organizacije SEDM veleposlanik Eleftherios Anghelopoulos iz Grčke prezentirao aktivnosti organizacije u protekloj godini.

Također, komandant brigade SEEBRIG, rumunski general Tudorică Petrache je nakon toga prezentovao aktivnosti brigade u protekloj godini i plan za 2018.godinu. 

Izaslanstvo Ministarstva obrane BiH je na marginama sastanka u Batumi održala i niz bilateralnih sastanaka, među kojima i sa ministrom Nacionalne obrane Turske Fikri Isikom sa kojim se razgovaralo o unapređenju suradnje na svim poljima, kao i konkretno o završetku aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o vojno-financijskoj pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske, priopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?