Održano tradicionalno okupljanje Izbičana i njihovih prijatelja

Jubilarna 25. Izbičijada bila je prava smotra izvornog glazbenog stvaralaštva zapadne Hercegovine

17.08.2022.
u 14:58

Ponovno su se mještani Izbična kod Širokog Brijega i njihovi prijatelji našli na jedinstvenom druženju na Izbičkom polju. Jubilarno 25.  izdanje popularne Izbičijade privuklo je mnoštvo Izbičana ne samo onih koji žive u Izbičnu i Širokom Brijegu. Već četvrt stoljeća ova pučka veselica tradicionalno se održava 16. kolovoza, dan nakon blagdana Velike Gospe i Dana grada Širokog Brijega,  

Ponovno su po 25. put Izbičkim poljem odjekivali ganga i bećarac, plesala se trusa, a uz miomirise  hercegovačkih delicija orio se smijeh, osjećalo se veselje na svakom koraku. Ponovo su se na Izbičkom polju našli stari prijatelji i znanci, bilo je emotivnih susreta, a mnogi stariji ovo polje doživljavaju i više nego emotivno. No, Izbičijada sve više privlači  mlade podrijetlom iz Izbična. Nazočan je bio i značajan broj uglednika iz svih sfera života, među njima Zdenko Ćosić, premijer ŽZHa-a, Mladen Begić, ministar branitelja ŽZH-a, Vinko Romić, direktor Uprave za ceste ŽZH-a…

U program jubilarne 25. Izbičijade vraćen je dio sportskih natjecanja. Na igralištu osnovne škole u Izbičnu održan je malonogometni turnir zaselaka izbičke mjesne zajednice. Hrkaći su pobijedili Pavkoviće, Crnjce i Solde, a Gornja Britvica Donju Britvicu i Tribošić. U finalnom dvoboju Hrkaći su bili za gol bolji od momčadi Gornje Britvice – malonogometni hakleri zaseoka Hrkaći pobijedili su rezultatom 5:4. Izbički malonogometni hakleri žale zbog činjenice da im je  „za dlaku“ izmakao nastup na stadionu Pecara u finalu Lige mjesnih zajednica Širokog Brijega.

Nazočnima se obratio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević kojemu je Tihomir Crnjac u ime organizatora uručio posebnu zahvalnicu za dugogodišnje pokroviteljstvo ove manifestacije.U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi HKUD-a "Brda" iz Izbična, HKUD-a „Broćanski bećari“ iz Čitluka, HKUD-a Crnač, HKUD-a "Vrila" iz Gradca, HKUD-a „Sveta Ana“ iz Ljutog Doca, HKUD-a „Domanovići“, Ilija i „Jarski bećari“ te Ine Tadić i „Hercegovački bećari“ koji tradicionalno oduševe svojim nastupom u programu Izbičijade. Bila je ovo prava smotra izvornog glazbenog stvaralaštva zapadne Hercegovine! Program je vodio Marinko Karačić.

Nakon službenog dijela programa Ivo Crnjac Didović ponovo je zasvirao usnu harmoniku i poveo trusu na ledini Izbičkog polja. Vesele je bilo i pod šatorima uz nastup tamburaša. Ponovo se pokazalo da je Jerko Sesar, predsjednik HKUD-a Hercegovac, bio u pravu kada je rekao da program tradicionalne Izbičijade daje značajan doprinos očuvanju i njegovanju glazbene baštine zapadne Hercegovine.    

Tihomir Crnjac, predsjednik mjesne zajednice Izbično, nije krio zadovoljstvo zbog uspješno održane jubilarne 25. Izbičijade i dodaje:

- Nakon slavlja valja se posvetiti projektima mjesne zajednice Izbično. Puno nam znači projekt modernizacije ceste Široki Brijeg - Izbično – Gornja Britvica – Rakitno. Moramo se posebno posvetiti realizaciji projekta bušotine za buduću vodoopskrbnu mrežu, uz potporu širokobriješkog gradonačelnika Mire Kraljevića i Vlade ŽZH-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije