Protekla godina bila je razmjerno uspješna za JU Ceste ZHŽ-a

JU Ceste ZHŽ-a: Za radove i usluge uloženo oko 2,600.000 KM

13.01.2022.
u 21:10

Kad se sve zbroji i povuče crta, Javna ustanova Ceste ZHŽ-a imala je razmjerno uspješnu proteklu, 2021. godinu. Praktički je dovršen postupak kategorizacije, odnosno razvrstavanja cesta, pa je ZHŽ prva i jedina županija koja je, u tom smislu, realizirala sve svoje ciljeve, tako da sljedećih desetljeća neće doći do nekih većih korekcija, piše Večernji list BiH. Taj proces započet je prije desetak godina na federalnoj razini, ali je zbog određenih neslaganja prekinut.

Prekategorizacija

U 2021. godini osam lokalnih cesta s područja gradova i općina županije, ukupne dužine oko 87 km, podignuto je na razinu regionalnih cesta. Prije toga prekategorizirano je nekoliko regionalnih cesta u magistralne: M17.4 Mostar - Čitluk - Ljubuški - Crveni Grm i M17.5 Jablanica - Blidinje - Posušje - Grude - Privalj. Danas ZH županija ima ukupno 162 km regionalnih cesta, što je 10-ak km više nego prije, o kojima skrbi i kojima upravlja JU Ceste ZHŽ-a, te blizu 200 km magistralnih cesta koje su u federalnoj nadležnosti, odnosno u mjerodavnosti JP Ceste FBiH. Ukupna i cjelovita priča oko cesta i kategorizacije kompletna je tek ako se sagleda u kontekstu izgrađenih i planiranih javnih cesta - lokalnih, regionalnih magistralnih, brzih i autocesta u ZHŽ-u, ali i bližem i širem okruženju. Što se tiče troškova vezanih uz radove i usluge na regionalnim cestama u 2021. godini, može se reći kako su se realizirali putem postupka javnih nabava, a temeljeni su na financijskom planu te planu i programu održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove cesta, koji se donose uz suglasnost Vlade ZHŽ-a.

Prema tim planovima, za radove i usluge u prošloj godini bilo je namijenjeno ukupno oko 2,600.000 KM. Taj novac raspoređen je na sljedeći način: redovito održavanje cesta - 360.000 KM, redovito održavanje u zimskim uvjetima - 360.000 KM, izvanredno održavanje i rekonstrukcija - 1,391.000 KM, signalizacija i oprema - 130.000 KM, nadzor, tehnička dokumentacija i sredstva pričuve - 150.000 KM te za nastavak projekata iz 2020. 214.000 KM. - Uglavnom, gotovo sav ovaj plan je realiziran te su primjetni izvedeni radovi presvlačenja i krpanja kolnika te još značajniji radovi na rekonstrukciji odnosno (do)gradnji. Od većih projekata treba spomenuti dovršetak radova rekonstrukcije i izrade nogostupa na regionalnoj cesti R425, dionica Brig (Široki Brijeg) u dužini od 610 m. Vrijednost radova je oko 210.000 KM. Na novoj regionalnoj cesti R423A Ljubuški - Hardomilje u fazi završetka su radovi rekonstrukcije i izrade nogostupa u dužini od oko 1,1 km. Vrijednost radova je oko 425.000 KM. Također su izvedeni radovi na novoj regionalnoj cesti R421A na području Krenica (Grude) u vrijednosti od oko 230.000 KM. Na novoj dionici regionalne ceste R420 (Posušje), JU Ceste ZHŽ-a sufinancirao je radove u ukupnom iznosu od oko 320.000 KM (kružni tok kod nove osnovne škole i odvodnja na Zagrebačkoj ulici). Za te radove izrađena je i odgovarajuća tehnička dokumentacija - kaže Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ZHŽ-a.

Značajni radovi

Romić dodaje da su, osim tih projekata, urađeni i značajni radovi presvlačenja (obnove) asfaltnog kolnika na više lokacija: R420A Ledinac - Dužice, LC Dužice - Rasno, R419 Britvica - Izbično, R419 Poklečani - Sutina, R420 Posušje - Vir (Vinjani), R421 Sovići - Drinovci, R423 Teskera - Orahovlje, R424 Knešpolje - Ljuti Dolac. Obnovljen je makadamski kolnik na dionici R419 Sutina - Korita - Britvica te na R420 Vir - Zavelim - Vinica. - Uz sve to, stalno se izvršavaju i poslovi iz redovitog održavanja, odnosno redovnog zimskog održavanja, izrade i obnove horizontalne i vertikalne signalizacije i opreme cesta, kao i svi poslovi vezani uz zaštitu cesta te upravno-pravni poslovi - zaključuje Romić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije