Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Jozo Pavković: Pokušao sam nuditi rješenja i doprinijeti gradnji mostova među narodima u BiH

29. kolovoza 2021. u 11:15 0 komentara 447 prikaza
'05.09.2008.,Sarajevo,BiH - Apostolska nuncijatura,susret apostolskog nuncija nadbiskupa Alessandra DErrica i glavnog urednika i direktora Vecernjeg lista-BiH Jozo Pavkovic.Prigodom susreta  Pavkovic

Iz tiska je izašla knjiga Joze Pavkovića „BIH NE BIH: Pitanje je SAD(A)“, koja predstavlja zbirku kolumni koju je direktor i glavni urednik bosanskohercegovačkog izdanja Večernjeg lista redovito objavljivao protekle četiri godine.

Ovo je svojevrsni nastavak Pavkovićeve prve knjige “Urednikov pečat” i donosi autentičan novinarski i urednički pogled na brojna zbivanja, procese i probleme s kojima se suočavala i suočava Bosna i Hercegovina u postdaytonskom razdoblju.

-Problemi koje sam tematizirao uglavnom proizlaze iz neuređenosti ove države i izostanka unutarnjeg dogovora o njezinoj budućnosti. Pokušao sam nuditi rješenja i doprinijeti gradnji mostova među narodima u BiH. To je vrlo teško u ambijentu zapaljive retorike kojoj umnogome doprinose i mediji. Iscrpljujemo se na diskreditiranju drugih i drugačijih, što je besmisleno, jer je BiH dovoljno široka za sve nas, navodi Pavković.

On posebno inzistira na relaksiranju bošnjačko-hrvatskih odnosa koji su, ističe, ključni za stabilnost i napredak BiH.

-Posebnosti višenacionalne strukture BiH ne treba gledati kao problem. Treba težiti kompromisu i odustati od pokušaja da se ostvare neki nacionalni ciljevi iz rata. Tek kad dođemo u situaciju da se Bošnjaci, Srbi, Hrvati i svi ostali koji žive u BiH raduju uspjesima onih drugih, možemo reći da smo uspjeli u izgradnji države i društva, ističe Pavković i dodaje kako u ovdašnjoj politici nedostaje iskrenosti.

BiH je, upozorava, država s greškom zbog sustava i kad se taj sustav promijeni moći ćemo govoriti o stabilnoj i funkcionalnoj državi. Uvjeren je da u ispravljanju te greške najviše mogu pomoći SAD, jer je i sam Daytonski sporazum zapravo američki projekt. Tako i u samom naslovu knjige sugerira tu važnu ulogu SAD-a.

Nakladnik knjige Joze Pavkovića „BIH NE BIH: Pitanje je SAD(A)“ je Večernji list.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.