Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Jozić najavio subvencije kamate na kredite proizvodnim tvrtkama

07. kolovoza 2017. u 17:21 0 komentara 108 prikaza

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Jozić s ministrima nazočio je u nedjelju svečanoj sjednici Skupštine Udruge gospodarstvenika i poslodavaca Tomislavgrad, priopćeno je u ponedjeljak iz Vlade HBŽ-a.

Cilj okupljanja bio je upoznavanje domaćih i inozemnih gospodarstvenika te stvaranje novih poslovnih veza.

Pored gospodarstvenika i članova udruge, na sjednici je prisustvovalo i nekoliko Duvnjaka koji imaju uspješne poslove u Hrvatskoj ili u zapadnoeuropskim zemljama, a prisustvovao je i  i gvardijan duvanjskog samostana fra Sretan Ćurčić te konzul za ekonomska pitanja u Konzulatu BiH u Munchenu Dragan Bagarić.

Nakon uvodnog dijela i predstavljanja Udruge skupu su se kratko obratili predsjednik skupštine Tomislav Batarilo te predsjednik udruge Robert Zorić, a tajnica udruge ukratko je predstavila gospodarsko stanje u općini Tomislavgrad temeljeno na izvješću agenciji Bisnode BiH. Potom su se skupu obratili članovi iz političkog života.

Predsjednik Vlade HBŽ-a posebno je istaknuo svoju punu angažiranost usmjerenu prema gospodarstvenicima, te najavio i konkretne mjere koje će Vlada uskoro usvojiti, a to su subvencija kamate na kredite proizvodnim tvrtkama te uvođenje dječjeg doplatka u Županiji, ali je istaknuo da će o tome biti više detalja na radnoj sjednici koju Vlada planira održati s gospodarstvenicima u općini Tomislavgrad.

Obratili su se i gospodarstvenici koji žive i rade izvan BiH, među njima i Jure Krstanović koji je govorio o svojim poslovima u Hrvatskoj te o skorom početku poslova u BiH vezanim za veleprodaju i maloprodaju pića, kao i o aktivnostima na otvaranju sirare u Šujici.

Stipan Vardić govorio je o svojim poslovima u Švicarskoj te o teškoćama s kojima se suočio pri pokušaju pokretanja poslova u BiH, navodeći kako je najveći problem u BiH ostatak komunističkog mentaliteta na svim razinama administracije.

Konzul Dragan Bagarić rekao je kako želi pomoći svom rodnom kraju te naveo nekoliko podataka o visini sredstava koje dijaspora dostavlja u BiH, te uputio na institucije koje mogu pomoći pri uspostavljanju kvalitetnih poslovnih veza.

Gvardijan fra Sretan Ćurčić pozdravio je sve nazočne, istaknuo vrijednost ove udruge, posebno zbog jednostavnosti i otvorenosti svih sudionika.

Sve je potaknuo da pored ekonomskih kriterija razmisle i o duhovnoj dimenziji poslovanja. U svezi s tim pozvao je sve gospodarstvenike na zajedništvo i upornost, te još jednom naglasio da su samostanska vrata uvijek otvorena, navodi se u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.