Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Još 2,5 milijuna maraka za obnovu škola u HNŽ-u

15. prosinca 2017. u 17:07 0 komentara 108 prikaza

Na današnjoj 64. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije raspravila je Nacrt zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji te usvojila zaključak da resorno ministarstvo uradi potrebne tehničke ispravke kako bi se o njemu mogla izjasniti na sljedećoj sjednici.

Nakon što je Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila Nacrt proračuna za 2018. godinu, Vlada HNŽ-a nastavlja intenzivne aktivnosti na utvrđivanju Prijedloga proračuna, priopćeno je iz županijske Vlade. 

Razmatrajući prijedloge koje su dostavili skupštinski zastupnici te uzimajući u obzir današnje rasprave članova Vlade, zaključeno je da Ministarstvo financija pripravi Prijedlog proračuna za 2018. godinu kako bi ga Vlada mogla utvrditi u planiranom roku, a najkasnije do 31. prosinca 2017. godine.

Također je, raspravljajući o bitnim financijskim dokumentima, usvojila Izvješće o izvršenju proračuna i Izvješće o izvršenju tekuće pričuve za razdoblje od 1.1. do 30.9 2017. godine.

 Na prijedlog Radne skupine, koja je u ime Vlade vodila pregovarački proces i druge aktivnosti u svezi s kupnjom Hotela ''Ero'', Vlada je dala suglasnost na tekst Nacrta Ugovora, te zadužila Radnu skupinu da do sljedeće sjednice pripravi konačni prijedlog Ugovora.

 Vlada HNŽ-a je odlučna intenzivno nastaviti s obnovom i rekonstruiranjem  javnih, osobito školskih objekata te je na tom tragu danas usvojila Odluku o konačnom izboru još šest osnovnih škola, koje će obnoviti u sklopu Projekta ''Energetska učinkovitost u BiH'', a za što će biti utrošeno oko 2.500.000,00 maraka.

Obnoviti će se: JU ''VI osnovna škola'' -Mostar, Osnovna škola Ivana Gundulića - Mostar, Osnovna  škola A. B. Šimića – Mostar, JU OŠ ''Suljo Čilić''- Jablanica, Osnovna škola ''Bijelo Polje''- Potoci, JU Osnovna škola “Čelebići“ – Konjic i Osnovna škola ''Ilići'' – Mostar.

Također Vlada nastavlja i aktivnosti vezane za rješavanje pravosnažnih sudskih rješenja kroz izvansudske nagodbe za što je u Proračunu za 2017. godinu osigurala 2.000.000,00 maraka. Izmjenama i dopunama Proračuna za 2017. godinu za ovu namjenu osigurala je dodatnih 1. 000.000,00 maraka te je danas na prijedlog Županijskog javnog pravobraniteljstva donijela odluku o pokretanju postupka za zaključivanje Ugovora u visini ovog iznosa. U 2017. godini Vlada će za ovu namjenu ukupno izdvojiti 3.000.000,00 maraka.

Nakon što je, a s ciljem potpore općinama, u cijelosti preuzela financiranje prijevoza učenika, Vlada je donijela Odluku o tomu da se za tu namjenu općinama uplati 621. 500,00 maraka.

Također je prihvaćena i Odluka kojom je ustanovama, humanitarnim i drugim organizacijama, u sklopu kojih djeluje Javna kuhinja, dodijeljena novčana potpora u iznosu od 60.000,00 maraka.

Na sjednici je usvojeno i Izvješće Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o žetvi strnih žita te Informacija o stanju u oblasti lovstva za 2017. godinu.

 Osim toga, Vlada HNŽ-a prihvatila je i niz odluka u vezi s tzv. tekućim poslovanjem.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.