REZIDENTNI PREDSTAVNIK

Jewell: MMF je protiv apsolutnog moratorija na otplatu kredita

22.04.2020.
u 09:54

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell izjavio je da bankarski sektor u BiH igra ključnu ulogu u pomaganju da ekonomija prebrodi, a na kraju i da se oporavi od krize koju je izazvao COVID-19, priopćeno je iz Ureda MMF-a u BiH.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) i Agencija za bankarstvo Republike Srpske (BARS) su najavile ciljani moratorij na otplatu kredita za fizička i pravna lica, koja su kao rezultat pandemije ostala bez svojih prihoda. MMF snažno ohrabruje banke da nastave aktivno učestvovati u ovim programima.

- Međutim, kako je naglasio i Izvršni odbor MMF-a, Fond je protiv apsolutnog moratorija koji se primjenjuje na sve dužnike bez obzira na njihovu financijsku situaciju. Pravna i fizička lici koja su sposobna da plaćaju svoje dugove treba da nastave s plaćanjem. Ovo će osigurati da banke budu u mogućnosti pružati nove kredite gospodarstvu. Pored toga, da bi slimulirali banke da više kreditiraju, vlasti razmišljaju o šemama kreditnih garancija gdje vlada preuzima značajan dio rizika novog kredita. To je pravi način da se stimulira dodatno kreditiranje privrede uz istovremeno očuvanje funkcioniranje financijskog sektora. MMF se snažno protivi svim prijedlozima kojim se diktira bankama visina kamatnih stopa koje one naplaćuju za svoje kredite - kazao je Jewell.

Po njegovim daljnjim navodima, banke se, poput drugih ekonomskih aktera, suočavaju s neviđenim izazovima i izvjesno je da će imati gubitke u 2020. Da bi zaštitili dužnike, FBA i BARS su već zabranili bankama da povećavaju kamatne stope na preostale kredite te da naplaćuju dodatne naknade za vrijeme trajanja moratorija. Nametanje apsolutnog moratorija i propisivanje kamatne stope ispod tržišne vrijednosti bi uvećalo gubitke banaka, smanjilo njihovu likvidnost i oslabilo bankarski sustav.

- Rizik negativnih prelijevanja u financijski sektor je nešto što pomno pratimo. Globalna financijska kriza je nastala u sinancijskom sektoru i proširila se na realnu ekonomiju. Sada je situacija obrnuta jer kriza je pogodila realnu ekonomiju i postoji rizik širenja na financijski sektor. Kroz povijest znamo da kada se tako nešto dogodi, oporavak koji slijedi nakon krize je mnogo sporiji - Jewellove su riječi.

Nakon što je u ponedjeljak Bosni i Hercegovini odobrio 333 milijuna  eura hitne pomoći, naglašava on, MMF će sada usmjeriti pažnju na pregovaranje novog, višegodišnjeg aranžmana s vlastima, a nezavisnot FBA, BARS i Centralne banke BiH će biti od najveće važnosti u bilo kojem novom aranžmanu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije