Bosić traži odgovor

Jesu li usklađene cijene mobilnih usluga u BiH s cijenama u regiji?

05.06.2017.
u 16:13

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić (SDS) podnio je zastupničku inicijativu kojom od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) traži Informaciju o rezultatima usklađivanja cijena usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regiji i Europi.

Ova zastupnička inicijativa trebala bi biti razmatrana na sjednici Zastupničkog doma koja je zakazana za 14. lipnja a kako je obrazloženo zatražio ju je u skladu sa zaključcima usvojenim na sjednici Doma u siječnju prošle godine.

Bosić je podsjetio da je u Zastupničkom domu još 15. travnja 2015. godine pokrenuta Inicijativa o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama usluga operatera u regiji, a potom je Dom usvojio zaključke kojima traži od RAK-a da u skladu s ovlastima i zakonskim propisima osigura usklađivanje cijena.

Kako je naglasio neophodno je da RAK dostavi Zastupničkom domu informaciju o tome što je od 2015. do 2017. godine urađeno kada je ovo u pitanju te jesu li cijene usklađene i imaju li građani BiH kvalitetu usluga i slične cijene mobilne telefonije s građanima susjednih država.

- Informacija RAK-a treba sadržavati i tehničku kvalitetu usluga mobilnih operatera u BiH u odnosu na operatere u susjednim državama, s obzirom na to da jedino u BiH nije pokrenuto uvođenje tehnologije 4G - naveo je Bosić u inicijativi.

Istaknuo je i da je potrebno na sjednicu pozvati direktora RAK-a Predraga Kovača te osigurati informaciju o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH i uporednim cijenama usluga za period od 2015. do 2017. godine.

Poslanici su na siječanjskoj sjednici 2016. usvojili zaključke kojima su tražili da se zaključci Doma iz 2015. realiziraju u najkraćem mogućem roku, a najduže za 120 dana te je zatraženo i od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku donese sektorsku politiku u oblasti telekomunikacija.

Zastupnici su tada isticali da građani BiH plaćaju najviše cijene usluga mobilnih operatera u regiji, što u znatnoj mjeri utječe na ukupno ekonomsko-socijalno stanje i gospodarski razvoj BiH.

Bosić je prije godinu i pol upozorio da, iako se prividno čini da tri mobilna operatera čine konkurenciju, to nije slučaj zbog čega se država treba uključiti u regulaciju i ograničenje određivanja cijena, a posebno jer smatra da se cijene moraju uskladiti s cijenama tih usluga u zemljama regije.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije