SAVJET STRUČNJAKA

Jesu li dobrobiti tuširanja hladnom vodom vrijedne potencijalnih rizika?

tuširanje
shutterstock
06.11.2023.
u 19:14

'Hladno uranjanje i hladni tuševi stekli su popularnost posljednjih godina, uglavnom inspirirani nizozemskim svjetskim rekorderom Wimom Hofom, koji kombinira jedinstvenu tehniku ​​disanja kako bi dulje vrijeme izdržao na niskim temperaturama'.

Većina nas je doživjela trenutak šoka kada, umjesto tople, pustimo hladnu vodu, ali mnogi stručnjaci tvrde da su dobrobiti hladnog tuširanja vrijedne prvobitnog šoka. Za one koji nisu baš spremni zaroniti u ledene kupke ili krioterapiju, hladni tuševi mogu pružiti način da iskušaju fizičke prednosti iskustva nižih temperatura vode, prenosi New York Post.

'Hladno uranjanje i hladni tuševi stekli su popularnost posljednjih godina, uglavnom inspirirani nizozemskim svjetskim rekorderom Wimom Hofom, koji kombinira jedinstvenu tehniku ​​disanja kako bi dulje vrijeme izdržao na niskim temperaturama', rekao je Kyle Zagrodzky, osnivač i izvršni direktor OsteoStronga.

Zagrodzky, koji ima dugu karijeru u industriji zdravlja i fitnessa, u svoju praksu uključuje terapiju hladnom vodom. 'Hladna voda stimulira protok krvi, poboljšava cjelokupnu cirkulaciju i ubrzava rad srca', rekao je. Hladan tuš može biti posebno učinkovit nakon treninga jer smanjuje bolove u mišićima i upalu. Izloženost hladnoj vodi također može potaknuti oslobađanje endorfina, koji mogu smanjiti stres, ublažiti bol i trenutačno poboljšati raspoloženje, istaknuo je stručnjak.

'Osobno sam iskusio transformativno poboljšanje raspoloženja nakon tuširanja hladnom vodom kada sam se osjećao emocionalno potišteno i nemotivirano', rekao je Zagrodzky. Hladni tuševi također mogu imati estetsku korist, jer mogu pomoći u sužavanju pora i dovesti do poboljšanja zdravlja kože i kose.

Suprotno uobičajenom povezivanju izlaganja hladnoći s prehladom, Zagrodzky je rekao da hladni tuševi mogu ojačati imunološki sustav. 'Još jedna neočekivana korist je gubitak težine, budući da vaše tijelo troši dodatne kalorije za održavanje tjelesne temperature kada je izloženo hladnoći', dodao je.

Iako su hladni tuševi općenito sigurni za većinu zdravih odraslih osoba, mogu imati određene rizike - posebno za osobe s određenim zdravstvenim stanjima, upozorio je dr. Raj Dasgupta, glavni medicinski savjetnik u Sleepopolisu u Kaliforniji. 'Izloženost hladnoći sužava krvne žile i može dovesti do povećanog rizika od povišenog krvnog tlaka, što bi moglo imati negativne učinke na ljude sa srčanim bolestima, uključujući hipertenziju', rekao je.

Oni kojima su dijagnosticirani kardiovaskularni problemi, poput visokog krvnog tlaka i bolesti koronarnih arterija, možda će morati izbjegavati izlaganje hladnoći jer to može dodatno opteretiti srce, upozorio je Dasgupta. Pojedinci koji imaju hladnu urtikariju (koprivnjaču), što je kožna reakcija na izlaganje hladnoći, ili Raynaudov sindrom, koji uzrokuje utrnulost u prstima ruku i nogu kao odgovor na niske temperature, trebali bi se posavjetovati s liječnikom prije nego što počnu s hladnim tuširanjem. Isto vrijedi i za trudnice i dojilje.

Dasgupta je dodao: 'Ako osjetite bilo kakve negativne nuspojave od tuširanja hladnom vodom, odmah prestanite i razgovarajte sa svojim liječnikom'.

Za one koji žele započeti s tuširanjem hladnom vodom, Zagrodzky preporučuje tuširanje od 15 do 18 stupnjeva Celzijusa u trajanju od 10 do 15 sekundi, postupno smanjujući temperaturu i povećavajući trajanje svaki dan. Ovo je njegov vodič za temperature vode:

  • Umjereno hladno: Temperature vode između 10 i 20 stupnjeva Celzija prikladne su za većinu ljudi.
  • Hladno: Temperature između 7-10 stupnjeva Celzija pružaju okrepljujuće iskustvo.
  • Vrlo hladno: Temperature ispod 7 stupnjeva Celzijusa su izazovne i prikladnije za specifične terapijske ciljeve, kao što je smanjenje bolova u mišićima i upale.

Dasgupta se složio da je važno početi postupno, kako bi se vaše tijelo prilagodilo hladnoj vodi. 'Možete započeti tako da malo smanjite temperaturu vode sa svakim tuširanjem, a zatim postupno povećavate trajanje', rekao je, 'Pazite na svoje tijelo, a ako osjetite nelagodu, važno je izaći i ugrijati se'.

Druga mogućnost je naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom, što je poznato kao kontrastni tuš. Caitlin Spears, certificirana trenerica za zdravlje, prehranu i fitness, rekla je da počinje s 30 do 60 sekundi tuširanja toplom vodom, nakon čega slijedi 30 do 60 sekundi tuširanja hladnom vodom. 'Ovo možete činiti nekoliko ciklusa dok gradite svoju toleranciju, a s vremenom možete produžiti vrijeme ciklusa prema svojim željama', objasnila je.

Spears također predlaže da to pretvorite u igru ​​postavljanja ciljeva i nagrađujete se. 'Na primjer, prvih 30 dana možete imati za cilj uključiti hladno tuširanje u svoju rutinu najmanje tri puta tjedno', rekla je, 'Kad postignete ovaj cilj, možete se nagraditi nečim malim. Čak i samo nekoliko minuta izlaganja hladnoj vodi može vam pomoći da ozdravite, oporavite se i općenito se osjećate bolje'.

Konačna istraživanja o terapiji hladnom vodom još uvijek su ograničena, istaknuo je Dasgupta. 'Hladni tuševi ne bi se trebali smatrati primarnim tretmanom za bilo koje stanje', rekao je, 'Međutim, brzi mlaz hladne vode može biti koristan kada se koristi za ublažavanje simptoma - iako individualni odgovori mogu varirati'.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?