VRLO ZANIMLJIVO

Kava se u Italiji pije uz krišku limuna... evo još nekih zanimljivosti

Shutterstock
06.08.2023.
u 10:07

Danas postoji mnogo vrsta kave, a svaka zemlja ima svoj najdraži način ispijanja ovog napitka

Diljem svijeta postoje različiti rituali ispijanja kave. U Irskoj se pije poznata Irska kava uz dodatak whiskeyja, dok u Maroku u kavu dodaju različite začine. U Italiji se, s druge strane uz kavu serviraju i krišku limuna. Pogledajte još neke primjere. 

U Etiopiji, zemlji poznatoj po kavi, ovaj se napitak pije od davnina pa se tako nekada pila uz dodatak soli i maslaca. Danas, s druge strane se tamo najčešće pije espresso, odnosno kako oni to zovu buna, a ispijanje kave može potrajati i do dva sata, baš kao i kod nas. 

U Vijetnamu se u espresso dodaje whiskey s bjelanjkom, mlijekom u prahu, kozjim sirom ili maslacem.

Francuzi su vrlo jednostavni. Ujutro piju kavu s mlijekom uz pecivo, najčešće kroasanom, dok Finci uz kavu jedu njihov tradicionalni sir. Sir se nareže i stavi na dno šalice te se potom zalije vrućom kavom.  

Talijani kavu piju ujutro, a poslijepodne piju espresso uz koji u mnogim kafićima posluže krišku limuna s kojom se premaže rub šalice.  

U Turskoj se pije klasična crna kava i to najčešće uz njihove poslastice kao što su baklava, rahat lokum i halva. 

Havana na Kubi ima posebnu kulturu vezanu uz kavu. Njihovi stanovnici prodaju espresso na svojim prozorima, a gotovo svaka kuća posjeduje espresso aparat.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?