Domaći i strani meteorolozi

Jesen sve toplija, tek idući mjesec mogao bi biti prohladan, ali suh

25.10.2016.
u 07:00

Do kraja mjeseca u BiH mogu se očekivati kraće nestabilnosti vremena te osjetno niže temperature u jutarnjim satima, pa će u Bosni biti između -2 i 3 Celzijeva stupnja, a u Hercegovini od 3 do 8 °C, piše Večernji list BiH.

Temperature i oscilacije

Dnevni maksimum temperatura u Bosni neće prelaziti 13 °C, a na prostoru Hercegovine 16 °C. Od 4. do 9. studenoga prognozira se nestabilno vrijeme praćeno većim oborinama. Jesen u BiH, prema prognostičkim materijalima Federalnog zavoda za statistiku, trebala bi biti nešto toplija ili u granicama prosječnih vrijednosti temperatura zraka. Sezonska prognoza pokazuje da će temperature zraka biti veće u većem dijelu studenoga, no mogući su i kratki prodori hladnijeg zraka, a samim tim i veća negativna odstupanja. Očekivane količine oborina tijekom jeseni trebale bi biti oko prosjeka ili nešto ispod prosječnih. Studeni bi trebao biti prohladan i suh, a za dugoročnu zimsku prognozu još treba pričekati. Ako se ostvare prognoze pojedinih meteorologa, listopad će biti prvi mjesec hladniji od prosjeka u posljednjih gotovo pet godina. Nakon veljače 2012., samo je listopad u većem dijelu BiH kategoriziran kao normalan, a svi ostali mjeseci bili su manje ili više topliji od prosjeka. Listopadsko vrijeme inače je jako važno za prognozu zime. Zima prije svega ovisi o količini polarnog leda kojeg je sada znatno manje od prosjeka.

Sagledavši situaciju na polovima i količinu snijega, pokazatelji ukazuju na to da su prve prognoze koje su izračunate prije listopada mogle biti u krivu. Zasad je već izvjesno da je hladnoća lagano počela te se u studenome treba očekivati nastavak prohladnog vremena.

Ratarima vrijeme odgovara

U svakom slučaju, prema prognozama i domaćih i stranih meteorologa, bit će razdoblja sunčanog vremena još i u BiH i regiji. Ove vijesti prije svega puno znače poljoprivrednicima u BiH koji svaki sunčani dan iskorištavaju kako bi završili jesenju berbu povrća i voća. - Imamo još kupusa za obrati te jabuke. Pratimo prognozu i, naravno, koristimo svaki sunčan dan kako bismo sve radove završili prije mraza i hladnoća, kazao nam je poljoprivrednik iz Čapljine koji svoje voće i povrće prodaje na tržnicama u Hercegovini. Iako se tvrdi kako bi listopad u konačnici mogao biti hladniji od prosjeka posljednjih pet godina, mnogi se ne slažu s time.

- Ne bih rekla da je hladnije nego prošle godine, štoviše, ne sjećam se da je do studenoga bilo ovako toplo. Pa i kada je kiša bila, nije bilo hladno. Čini se da je listopad bio topao, kazala nam je umirovljenica iz Mostara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije