Dopredsjednik Republike Srpske

Jerković posjetio hrvatsku povratničku obitelj Mande Matijević u Priječanima kod Banja Luke

20.09.2017.
u 16:15

Dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i suradnik iz ureda Mario Zeko posjetili su hrvatsku povratničku obitelj Mande Matijević u Priječanima kod Banja Luke.

Po saznanju da obitelj Matijević živi u vrlo teškim uvjetima, dopredsjednik Jerković odlučio ih je posjetiti. Tom prigodom se uvjerio o teškom načinu života i svim njihovim životnim problemima. Članovi obitelji Matijević (baka, dva sina i unuka) iz izbjeglištva u Republici Hrvatskoj sretni se vraćaju u svoj rodni kraj, ali na žalost tu sva sreća prestaje. Naime, kuća u kojoj borave nije uvjetna za stanovanje, izgrađena je prije 50-tak godina i postoji bojazan od urušavanja.  Žive od mjesečne mirovine koja iznosi 200 KM, i ne mogu podmiriti niti osnovne troškove, te povremenih dnevnica koju sinovi zarade kada se za to ukaže prigoda. Zbog teških obiteljskih prilika, starateljstvo nad unukom Teom pripalo je baki Mandi. Tea je dobar učenik 7. razreda osnovne škole u Zalužanima, te zaslužuje bolje i sretnije djetinjstvo kao i svako drugo dijete. Uz sve životne teškoće s kojima se nose, problemi tu ne prestaju, jer im susjedi iz njima nepoznatih razloga dodatno otežavaju život verbalnim prijetnjama. Postoje institucije koje u ovakvim prigodama trebaju reagirati, a na nama je da takve i slične slučajeve iznesemo u javnost, jer ih ne opravdavamo, bez obzira o kome se radi. Bilo koji oblik nasilja nije prihvatljiv i treba ga na zakonit način spriječiti – izjavio je Jerković.

Ovoj obitelji do sada su djelomično pomogli Caritas Banjalučke biskupije i ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Vlade RS na čelu s ministrom Davorom Čordašom.

Činjenica je da obitelji Matijević nije lako, stoga je dopredsjednik Jerković obećao da će sukladno ovlastima i mogućnostima pokušati pomoći, ali također poziva i sve nadležne institucije da pomognu, kako bi se ovoj obitelji poboljšali životni uvjeti. Tom prigodom ih je darivao poklon paketima s osnovnim životnim namirnicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?