Izbori u RH

Jerković: Hrvati u BiH pokazali da im je HDZ stožerna stranka

Josip Jerković
09.11.2015.
u 12:17

Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om dobila više od 90 posto glasova hrvatskih državljana u BiH

Potpredsjednik Republike Srpke Josip Jerković izjavio je danas za Fenu da su Hrvati iz Bosne i Hercegovine i na ovim parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj još jednom potvrdili koja im je "stožerna stranka“ kako u Federaciji BiH, tako i u RS-u, te da je Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om dobila više od 90 posto glasova hrvatskih državljana u BiH.

Podsjetivši da je obrađeno više od 90 posto biračkih mjesta, nakon jučer održanih izora za Hrvatski sabor, Jerković je rekao da je HDZ kao "njegova sestrinska stranka“ zasad zadovoljna izbornim rezultatima i mišljenja je da će zasigurno formirati novu vladu u Republici Hrvatskoj.

-To će zasigurno biti koalicija s Mostom, koju predvodi Drago Prgomet koji je do jučer bio u HDZ-u i zamjenik predsjednika, te smatra da će više težiti HDZ-u nego prema SDP-u, imajući na umu i reforme koje zagovaraju, kazao je Jerković, ističući da je to njegova pretpostavka imajući u vidu rezultate izbora na današnji dan, ali je i naglasio da Most čini više stranaka i opcija.

Potpredsjednik bh. entiteta RS izražava uvjerenje da će formiranjem HDZ-ove vlade u Hrvatskoj i Hrvati u BiH dobiti veću pomoć nego što je bila dosad.

-Dosadašnja SDP-ova izvršna vlast u Hrvatskoj je obustavila kako isporuku građevinskoj materijala tako i odabir krajnjih korisnika u BiH, te odredila određene propozicije ko sve može i ne može dobiti tu pomoć, samo da bi smanjili broj krajnjih korisnika pomoći Vlade Republike Hrvatske povratnicima u RS i FBiH. Uvjeren sam da će, kada HDZ formira vlast u Hrvatskoj, imati daleko više sluha za Hrvate u BiH i da će oni imati mnogo više potpore, rekao je Jerković za Fenu.  

Nakon jučer provedenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, na osnovu 99,79 posto prebrojanih glasova, Domoljubna koalicija, prema neslužbenim rezultatima, osvaja 59 mandata, koalicija Hrvatska raste 56, a najveće iznenađenje izbora Most 19 mandata, IDS tri, HDSSB i Milan Bandić po dva, a Uspješna Hrvatska i Živi zid po jedan zastupnički mandat.

U 59 mandata HDZ-ove Domoljubne koalicije uračunata su i tri mandata koje je ta koalicija s 85,75 posto glasova osvojila u dijaspori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?