Najvažniji obrok u danu

Jednostavne ideje za doručak: 7 jela koja možete napraviti čim se probudite!

26.05.2022.
u 18:39

Kaže se kako je doručak najvažniji obrok u danu, a kombinacije koje se mogu konzumirati su beskonačne.

 

Od jednostavnih jela koja se brzo pripremaju do jela koja se mogu napraviti noć ranije. Važna je kreativnost u kuhinji i pokoji dobar recept pogodan izmjenama.

Što jesti za doručak?

Izbor namirnica za doručak je stvarno velik. Od zobenih pahuljica ili bilo kojih drugih žitarica do jaja ili konkretnijih jela. Donosimo vam nekoliko jednostavnih ideja za doručak.

1. Jaja

Jaja se mogu jesti za doručak, ručak ili večeru. Jednako tako, postoji i bezbroj različitih kombinacija kako ih jesti. Od jednostavnih meko ili tvrdo kuhanih, kajgane ili pak omleta, do jela u kojima su jaja samo jedan od sastojaka. Takvo su jelo na primjer muffini od jaja.

Muffini od jaja

Za 12 muffina potrebno vam je:

· 10 jaja

· malo sitno narezanog luka

· oko 100 gr narezane šunke

· oko 100 gr naribanog sira

· povrće po želji

· začini po želji (sol, papar, crvena paprika, origano,…)

Priprema:

Pećnica se zagrije na 180 stupnjeva, dok se kalup za muffine treba premazati maslacem ili uljem ili se mogu koristiti papirnate košarice. U zdjeli se prvo razmute jaja te im se dodaju svi ostali sastojci. Kalupi se napune smjesom i muffini se peku oko 20 minuta.

2. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice se mogu jesti u bezbroj različitih kombinacija. Količine se prilagode vlastitim željama, baš kao i sastojci. Najjednostavnije je samo zobene preliti vrućom vodom ili mlijekom te na njih naribati čokoladu s velikim postotkom kakaa.

Osim toga, može se napraviti i zobena kaša, pri čemu se zobene kratko kuhaju u vodi ili mlijeku te se potom u njih mogu dodati cimet, med, orašasti plodovi, banana ili bilo koje drugo voće, datulje ili bilo koje suho voće, sjemenke i kokosove mrvice. Zobene pahuljice se mogu jesti i s jogurtom kada se rade tako da se odstoje preko noći.

Zobene pahuljice s grčkim jogurtom

Potrebno je:

· oko 80 gr zobenih pahuljica (količinu prilagoditi vlastitim potrebama)

· mlijeko ili voda (tek toliko da se pokriju zobene)

· pola žličice cimeta ili kakaa

· po želji nekoliko žlica samljevenih orašastih plodova ili mljevenih keksi

· med

· 3 žlice grčkog jogurta

· 50 gr tamne čokolade ili smrznutog bobičastog voća

Zobene pahuljice se zajedno s orašastim plodovima, cimetom i mlijekom kuhaju u loncu na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, a pri kraju se dodaje žlica meda. Ova smjesa se potom stavi u zdjelicu ili posudicu. Grčki jogurt se pomiješa sa žlicom meda te se prelije preko smjese od zobenih pahuljica. Na kraju se samo nariba tamna čokolada. Umjesto ribanja, čokolada se može otopiti s malo mlijeka ili kokosovog ulja te se preliti po grčkom jogurtu, a mogu se dodati i sitno narezani orašasti plodovi.

Za one koji više vole voćni preljev, može se kratko prokuhati prethodno odmrznuto bobičasto voće uz dodatak šećera, odnosno meda, vode i par kapi limunovog soka. Preljev se onda malo prohladi i jednostavno izlije po grčkom jogurtu. Ovaj doručak je najbolje ostaviti u hladnjaku preko noći, kako bi se sastojci dodatno stisnuli.

3. Cheesecake u čaši

Iako se ne radi o pravoj torti od sira, ovaj cheesecake se pravi jednostavno, a mogu se dodati sastojci po želji. Kao podloga se u čašu stave mljeveni keksi ili mljeveni orašasti plodovi. Zatim se dodaje grčki jogurt pomiješan s medom (mogu se dodati i kakao ili otopljena čokolada), u sredinu ponovno ide red mljevenih keksi, a na kraju još jedan sloj grčkog jogurta. Na vrh se može staviti bobičasto voće ili napraviti sirup od istog. Baš kao i kod prethodnog recepta i ovaj će doručak najbolji biti ohlađen.

4. Smoothie

Voćni smothie je vrlo popularan, a može se raditi od bilo kojeg voća, mlijeka i dodataka poput zelenog lisnatog povrća, sjemenki ili pak kikiriki maslaca. Tako je odlična kombinacija kikiriki maslaca, mlijeka i banana. Ovaj doručak je brzo gotov, a može se i ponijeti na posao.

5. Namaz od avokada

Za avokado tost potrebno je nekoliko sastojaka.

· kruh ili tost

· očišćeni avokado

· žlica limunovog soka

· sol i papar

· tvrdo kuhana jaja

· žlica sirnog namaza

· sezam

· matovilac, rotkvica ili paprika

Avokado je potrebno zgnječiti i pomiješati sa sirnim namazom, limunovim sokom te dodati u smjesu sol i papar. Jaja se skuhaju tako da budu tvrdo kuhana. Kruh ili tost je potrebno prepreći na tavi ili u tosteru. Na kruh se slaže namaz od avokada, potom narezana jaja i na kraju se dodaje sezam i povrće ili salata po želji.

6. Palačinke od banana

Iako obično priprema palačinki može trajati. Palačinke od banana su vrlo brzo gotove, a potrebno je tek par sastojaka.

· velika zrela banana

· 2 jaja

· malo praška za pecivo

· oko 50 grama zobenih pahuljica

Bananu je potrebno zgnječiti vilicom, pomiješati jaja te dodati prašak za pecivo i zobene pahuljice. Ako je smjesa pregusta, može se dodati malo vode ili mlijeka. Po želji se mogu dodati i cimet, kakao ili komadići čokolade. Smjesa se sa žlicom vadi na zagrijanu tavu na kojoj je otopljeno kokosovo ulje. Ako nemate jaja, postoji i odličan recept za palačinke bez jaja koji možete pronaći ovdje.

7. Tortilja sendvič

Tortilja se može jesti na mnogo načina, a jedan od njih je i tako da se od nje napravi sendvič. Jednostavno se jedna tortilja razreže na pola, tako da se dobiju dva jednaka dijela.

Na jedan od ta dva dijela se na polovicu potom stave šunka, sir i origano, a tortilja se može i premazati sirnim namazom te se može posipati i origano ili vlasac. Potom se preklopi prazan dio tortilje preko šunke i sira te se pričvrsti čačkalicom, a isto se napravi i s drugom polovicom tortilje. Na ovaj način dobijete dva sendviča. Ovako preklopljena se peče na tavici nekoliko minuta, odnosno dok tortilja ne poprimi boju, a sir se počne topiti.

Zaključak

Jednostavnih ideja za doručak je stvarno mnogo, a sve ovisi o željenim namirnicama koje će se koristiti. Neki recepti su jednostavni i zahtijevaju samo nekoliko sastojaka, dok je kod nekih recepata potrebno doručak napraviti noć ranije. Za kraj vam želimo dobar tek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?