Šarlotka (Szarlotka) je verzija pite s jabukama, izgleda elegantno i ukus je savršeno izbalansiran - blago kiselkaste jabuke u kombinaciji s laganim slatkim nadjevom od jogurta i prhkim tijestom.
U današnjoj Poljskoj postoje mnoge varijacije szarlotke. Obično se priprema od sloja slatkog tijesta s maslacem, punjenog slatkim pirjanim jabukama (često začinjenim cimetom ili klinčićima) i prekrivenog drugim slojem tijesta, crumbleom ili ponekad meringueom, piše Skuhaj.hr.
Na YouTube kanalu Słodki Blog pronašli smo recept za sočnu, a jednostavnu šarlotku s jabukama i jogurtom.
Sastojci
Za tijesto:
- 200 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica vanilin šećera
- 50 g šećera u prahu
- 100 g hladnog maslaca
- 3 žumanjka
- prstohvat soli
Nadjev:
- 300 g jogurta
- 20 g krumpirovog škroba
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
Nadjev od jabuka:
- 400-500 g jabuka
- 30 g šećera
- 20 g krumpirovog škroba
- 1 žlica griza
- šećer u prahu
Priprema
- Pomiješajte suhe sastojke.
- Hladan maslac naribajte na krupnije ribež, pospite ga brašnom da se ne lijepi. Izmrvite maslac i izgnječite ga sa suhim sastojcima da dobijete mrvičasto tijesto.
- Dodajte žumanjke pomiješane s prstohvatom soli i brzo umijesite glatko tijesto. Podijelite na pola, jedan dio zamotajte u plastičnu vrećicu i čuvajte u hladnjaku.
- Drugi dio utisnite u kalup te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 minuta.