isprobajte

Jednostavan recept za sočnu šarlotku s jabukama i jogurtom

Šarlotka
shutterstock
21.02.2024.
u 19:08

Potječe od slastice koja se radila sa starim kruhom ili piškotama, a danas u Poljskoj postoji mnoštvo verzija ovog sočnog kolača.

Šarlotka (Szarlotka) je verzija pite s  jabukama, izgleda elegantno i ukus je savršeno izbalansiran - blago kiselkaste jabuke u kombinaciji s laganim slatkim nadjevom od jogurta i prhkim tijestom.

U današnjoj Poljskoj postoje mnoge varijacije szarlotke. Obično se priprema od sloja slatkog tijesta s maslacem, punjenog slatkim pirjanim jabukama (često začinjenim cimetom ili klinčićima) i prekrivenog drugim slojem tijesta, crumbleom ili ponekad meringueom, piše Skuhaj.hr

Na YouTube kanalu Słodki Blog pronašli smo recept za sočnu, a jednostavnu šarlotku s jabukama i jogurtom.

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g hladnog maslaca
  • 3 žumanjka
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 300 g jogurta
  • 20 g krumpirovog škroba
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera

Nadjev od jabuka:

  • 400-500 g jabuka
  • 30 g šećera
  • 20 g krumpirovog škroba
  • 1 žlica griza
  • šećer u prahu

Priprema

- Pomiješajte suhe sastojke.

- Hladan maslac naribajte na krupnije ribež, pospite ga brašnom da se ne lijepi. Izmrvite maslac i izgnječite ga sa suhim sastojcima da dobijete mrvičasto tijesto.

- Dodajte žumanjke pomiješane s prstohvatom soli i brzo umijesite glatko tijesto. Podijelite na pola, jedan dio zamotajte u plastičnu vrećicu i čuvajte u hladnjaku.

- Drugi dio utisnite u kalup te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 minuta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije