Prelazak na obnovljive izvore energije strateški je cilj

Jedna regija u BiH već ispunila cilj o klimatskoj neutralnosti EU-a

solarna elektrana
08.04.2023.
u 11:05

Odluka institucija Europske unije prema kojoj će do 2030. godine povećati udio obnovljivih izvora energije, uz strateški cilj da do 2050. Europa bude u potpunosti klimatski neutralan kontinent, nešto je što zasigurno čeka i BiH, koja je trenutačno kandidat za EU, a koja bi, uz ubrzan proces ispunjavanja reformi, trebala u predstojećem razdoblju početi i pregovore o punopravnom članstvu, donosi Večernji list BiH. Ipak, treba naglasiti kako unutar BiH postoji jedno javno poduzeće za proizvodnju električne energije koje u potpunosti počiva na obnovljivim izvorima energije. Radi se o Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne koja sa svojim postrojenjima već u potpunosti ispunjava cilj koji je EU postavio za 2050. godinu, a uskoro će i povećati broj megavata iz obnovljivih izvora energije jer gradi veliku solarnu elektranu na jugu Hercegovine.

Važni projekti

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, kao tehnološki lider u proizvodnji energije iz ekološki prihvatljivih, obnovljivih izvora, spremna je za energetsku tranziciju i dosezanje svih standarda Europske unije kada je riječ o proizvodnji čiste, zelene energije i osiguranju stabilnih tržišta, što je jamac opstojnosti u vremenima koja dolaze.

JP Elektroprivreda Hrvatska zajednica Herceg Bosna u ovom trenutku razvija više projekata iz domene obnovljivih izvora energije na širokom prostoru, a kada je riječ o onima koji su u najvišem stupnju pripremljenosti, to su vjetroelektrana Poklečani snage 132 Mwh i solarna elektrana u općini Stolac ukupne snage 150 Mwh. Investicija u ove projekte je oko 450 milijuna maraka.

- Kažu da je najbolji način da predvidite budućnost ta da je sami stvorite. Ponosan sam što, sudeći po prošlim postignućima, sa sadašnjim planovima mogu predvidjeti obnovljivu, održivu i tehnološki naprednu budućnost naše Elektroprivrede - poručio je generalni direktor Marinko Gilja.

Pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta postigli su u četvrtak privremeni politički dogovor o povećanju udjela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije u EU na minimalno 42,5 posto do 2030., dok su dosadašnji planovi predviđali povećanje na 32 posto. Dogovor sada trebaju potvrditi obje zakonodavne institucije kako bi postao zakon. Taj dogovor važan je korak u provedbi europskog zelenog plana po kojem Europa do 2050. treba postati klimatski neutralan kontinent. Pregovarači su dogovorili da treba težiti povećanju od dodatnih 2,5 posto kako bi udio obnovljivih izvora energije dosegnuo 45 posto do 2030. godine.

Ovaj, i druge članke slične tematike, u cijelosti čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije