Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Jedanaest pripadnika HVO-a iz Mostara optuženo za zločine u logoru Vojno

Optužnica Suda BiH jednanaestoricu pripadnika HVO-a iz Mostara tereti i za psihička zlostavljanja, stvaranja atmosfere straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba
31. siječnja 2018. u 14:48 2 komentara 2854 prikaza

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 pripadnika HVO-a iz Mostara za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u okviru udruženog zločinačkog pothvata, piše Dnevnik.ba koji je u posjedu optužnice. 

Optužnica tereti Nedžada Ćorića, Dražana Lovrića, Juru Kordića, Maria Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Daria Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca da su od lipnja 1993. do 3. mjeseca 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH svojevoljno i svjesno sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno (naselje Bijelo polje)  u kojem su boravili od lipnja 1993. do  sredine listopada 1993. godine. 

Tereti ih se  da su u okviru širokog, rasprostranjenog i sustavnog napada HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, odnosno, u sklopu državne ili organizacijske politike, za činjenje tog napada, počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvecija, te protupravno zatvorili , zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju Herceg- Bosne s ciljem njegovog progona.

Optužnica Suda BiH jednanaestoricu pripadnika HVO-a iz Mostara tereti i za psihička zlostavljanja, stvaranja atmosfere straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba. U optužnici je jasno navedeno i kako su dijelili zajednički plan unaprjeđenja sustava zlostavljanja, a sve je to  bilo u cilju udruženog zločinačkog pothvata ili kao  prirodna i predvidiva posljedica izvršenja udruženog zločinačkog pothvata.

  • Varesak:

    Ako su to cinili neka i snose posljedice

  • una-sana:

    cuj progon se nastavlja!!? pa zar je to progon ako netko treba da odgovara za nedjela koja je pocinio ???