znanstvenici otkrili

Jedan simptom se često zanemaruje kod koronavirusa: Može predvidjeti razvoj kliničke slike

AP Images
16.07.2020.
u 07:15

Glavobolja može biti ključni simptom koronavirusa, koji predviđa razvoj kliničke slike pacijenta. Ovo su pokazala nova istraživanja.

Nalazi iz studije provedene na više od 100 pacijenata pokazuju pojavu glavobolje tijekom presimptomatske ili simptomatske faze progresije Covida-19, a ponekad je prisutna kao napetost u predjelu glave, a ponekad kao migrena.

U drugom ispitivanju koje se vršilo na 214 pacijenata, kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, pokazalo se kako je oko 13 posto sudionika imalo glavobolju, a 5 posto gubitak mirisa, prenosi Avaz. 

Pojava glavobolje, samostalno, bila je povezana s pacijentima koji su imali kraće simptomatske periode, dok je glavobolja u kombinaciji s anosmijom, odnosno potpunim gubitkom osjeta mirisa, bila povezana s onim pacijentima koji su na kratko hospitalizirani.

U određenoj grupi ispitanika, glavobolje su se zadržale čak i kada su se oporavili od koronavirusa.

- Izgleda da oni pacijenti kod kojih se glavobolje rano jave, tijekom asimptomatskog ili ranog simptomatskog razdoblja Covida-19, imaju lokaliziraniji upalni odgovor koji može odražavati sposobnost tijela da bolje kontrolira i reagira na infekciju koju virus izaziva - istaknula je Patricia Pozo-Rosich, načelnica odjela za glavobolju i kranio-facijalni bol na Sveučilišnj bolnici "Vall d'Hebron" u Barceloni.

Ona je ove nalaze predstavila srednom srpnja na godišnjem sastanku Američkog društva za glavobolju.

Istraživači su ispitivali 130 pacijenata (od kojih su 51 posto žene, prosječnih godina 54) pozitivnih na koronavirus koji su posjetili neurologa u bolnici "Vall d'Hebron". Unutar ove grupe ispitanika njih 74,4 posto imalo je glavobolju kao jedan od simptoma.

Oni s glavoboljama većinom su bili mlađi od onih koji je nisu imali kao simptom i ispostavilo se da su im sklonije žene. Otprilike jedna trećina njih imala je povijest migrena, ali je većina pacijenata prijavila blagi do umjereni bol. Kod onih sudionika s jakim bolovima i migrenama, glavobolja je obično počela tijekom asimptomatske faze.

Glavobolja koja je prethodila tipičnim sindromima Covida-19 razlikovala se od uobičajene migrene pacijenata.

- Moguće je da glavobolja bude manifestacija invazije virusa u središnji živčani sustav ili citokinske oluje u organizmu, ali su potrebna dodatna istraživanja - rekla je Pozo-Rosic.

Glavobolja je nedavno dodana na popis simptoma koronavirusa, koji izdaje američki Central za kontrolu i prevenciju bolesti. Također, mnogi znanstvenici je prepoznaju kao jedan od blagih neuroloških simptoma, koji se mogu javiti i prije onih prepoznatljivijih simptoma virusa poput temperature i kašlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije