oko 400 tisuća cjepljenih

Je li izgledno uvođenje obveznog cjepljenja u BiH?

cjepivo
Sanjin Strukic/Pixsell
18.07.2021.
u 11:07

U Bosni i Hercegovini cjepljeno je oko 400 tisuća stanovnika. Potpuno cjepljenih u Republici Srpskoj je oko 102 tisuće građana. U Federaciji BiH potrošeno je oko 300 tisuća doza. Nije poznato koliko je građana cjepljeno izvan zemlje. U susjednim zemljama se razmišlja o uvođenju obveznog cjepljenja. Neke članice Europske unije na taj potez su se već odlučile. Očekuje li takav scenarij i Bosnu i Hercegovinu?

Srbija svoje građane pokušava stimulirati za cjepljenje. Mediji u Hrvatskoj pišu kako se ozbiljno razmišlja o obveznom cjepljenju u tri javna sektora – 180.000 ljudi. Grčka najavljuje suspenzije zdravstvenim radnicima koji odbiju cjepljenje, a Francuska uvođenje obveznog cjepljenja za sve građane, javlja BHRT

“Da bismo se zaštitili moramo krenuti s cjepljenjem svih Francuza. To je jedini način za povratak u normalan život. Prvo, cjepljenje će biti obvezno, bez odgađanja, za zdravstveno i nezdravstveno osoblje u bolnicama, klinikama, domovima umirovljenikas, ustanovama za osobe s invaliditetom i za sve koji rade u kontaktu sa starijim ili nemoćnim osobama, uključujući i one kod kuće. Cjepljenje za njih će postati obvezno, bez odgađanja.”, rekao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron. 

Cjepljenje u Bosni i Hercegovini još neće biti obvezno. O tome se, bar za sada, ne razmišlja. Izbor cjepiva, kao i cjepljenje i dalje ostaje slobodan izbor. Glavna muka bh. vlasti ipak je bila nabavka cjepiva. 

“Mi za sada ne razmišljamo o obveznom cijepljenju određenih skupina, ali onog trenutka kada bude došlo više cjepiva u FBiH i BiH sigurno će biti jedna od opcija koje će trebati ozbiljno razmotriti.”, kaže v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

“Vama je poznato kako je cjepljenje dobrovoljno i da svaki građanin donosi svoju odluku o cjepljkenju. nNaravno svaka zemlja prilagođava svoje odluke prema sebi. Ja sam imao prilike vidjeti na koji način to Francuska planira uraditi, a za njom će ići i neke druge zemlje u EU.”, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Cjepivo je najbolje preventivno sredstvo protiv zaraznih bolesti. Ovo jasno poručuje struka. Ipak, preovladava mišljenje da cjepljenje ne bi trebalo biti obvezno. Suočili bi se, upozoravaju mnogi, s ozbiljnim kršenjem ljudskih prava.

“Dok god se drži pod kontrolom epidemija/pandemija to treba ostaviti na dobrovoljnosti jer to ipak dolazi do pitanja ljudskih prava i tako dalje, a ondje gdje ima zlouporaba i kada to bude izvan kontrole, svaka država ima mehanizme kako to da zaustavi.”, kaže imunolog Jasenko Karamehić. 

Najavljuje se i četvrti val koronavirusa. Upozorava se i na opasnosti koje vrebaju od delta soja virusa. Ozbiljne posljedice, procjenjuje se, osjetit ćemo već polovinom kolovoza. Imunizacija u Bosni i Hercegovini je na niskoj razini. Jesen dočekujemo nespremni.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini je potrošeno 470.218 doza cjepiva. Precizan broj potpuno cjepljenih građana za teritorij cijele Bosne i Hercegovine nije dostupan. Poznato je da smo od poželjnog broja cjepljenog stanovništva i dalje daleko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?