Transparentnost

Javnosti dostupne informacije o radu sudova

19.06.2017.
u 16:53

Pokretanjem i puštanjem u rad interaktivne mape o radu 80 sudova u Bosni i Hercegovini kao dio web portala pravosudje.ba Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) od danas uvodi još jednu tehnološku novinu u pravosuđu koja će građanima olakšati pristup sudovima, a rad sudova učiniti transparentnijim i efikasnijim. 
  
Stranke u postupku, kao i zainteresovana javnost, moći će, po prvi put, izvršiti uvid u izvještaje o protoku predmeta, realizaciji plana rješavanja predmeta i trajanju neriješenih predmeta u nadležnosti prvostepenih i drugostepenih sudova, bez prethodnog obraćanja sudovima ili VSTV-u BiH. 
  
Izvještaji sadržavaju statističke podatke, isključivo su informativnog karaktera i preuzimaju se iz CMS-a (Sustav za automatsko upravljanje predmetima) na tjednoj osnovi zahvaljujući svakodnevnom radu zaposlenih u sudovima. Mapa prikazuje sve prvostupanjske i drugostupanjske sudove u BiH. Korisnik jednim klikom može izabrati lokaciju odnosno sud na mapi ili koristiti pripadajuće menije za dobivanje informacija određenog suda. 
  
Pristup je omogućen klikom na link http://pravosudje.ba/gis/izvjestaji_gm.html 
  
Pored internet mogućnosti pregleda navedenih podataka, za sada je planiran razvoj Android aplikacije koja će omogućiti pregleda istih informacija putem telefona. 
  
Ova vrsta inovacije u pravosuđu je u skladu s reformom pravosuđa i predstavlja zajednički napor i suradnju predstavnika projekata „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“ koji su financirale Vlada Švedske i Vlada Norveške i „Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sustava – IPA 2012“ koji je financirala Europska unija da se rad sudova približi strankama, kao i da se javnosti omogući uvid u njihov rad, priopćeno je iz VSTV BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije