Donijeti novi zakon

Javni novac raspodijeliti na ekonomsko-proizvodnoj moći županija

ekonomija
07.11.2015.
u 06:15

Raspodjela javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine jedno je od važnijih političko-ekonomskih pitanja ovog entiteta. Nezadovoljni svojom pozicijom, nekoliko županija je izrazilo neslaganje s trenutačnom raspodjelom javnih prihoda s jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Smatraju da su u neravnopravnom položaju jer raspodjela javnog novca mora biti realizirana na osnovi realnog stanja, prije svega na ekonomsko-proizvodnoj moći županija.

Utjecaj realne ekonomije

Međutim, činjenica je da u državnim, odnosno federalnim blagajnama nema dovoljno novca da se zadovolje svi apetiti. Podsjećanja radi, iz Tuzlanske i Hercegovačko-neretvanske županije potekla je inicijativa da se modeli preraspodjele promjene. O neravnomjernoj raspodjeli javnih prihoda nedavno se očitovao predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović prilikom druženja s novinarima. Čović je tom prilikom kazao kako je neravnomjerna raspodjela javnih prihoda činjenica, te da se ona vrši po zakonu koji je davno usvojen. - Prema njegovim riječima, Zakon o raspodjeli javnih prihoda bi trebalo mijenjati, ali je upitno hoćemo li u Parlamentu imati dovoljan broj ruku, kazao je Čović. Usporedbe radi, analiza koja je rađena 2009. godine pokazala je da povrat novca po glavi stanovnika u SŽ iznosi 909 KM, u ZDŽ 463 KM, a u TŽ 506 KM. Kako se ovakav trend preraspodjele nastavio i posljednjih godina, mnogo ljudi u glavnom gradu traži priliku za život i rad.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije