Vjekoslav Bevanda

Javni dug smanjen za gotovo 750 milijuna KM

Vjekoslav Bevanda
15.04.2018.
u 12:51

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, izjavio je za Srnu da je ovaj mandat obilježen političkim turbulenicijama i nestabilnom parlamentarnom većinom, te da će se približavanjem izbora dizati i političke tenzije.

Vijeće ministara bi trebalo sutra, nakon sjednice, sagledati rezultate rada, a ministar Bevanda kaže da su dobre vijesti što je BiH smanjila javni dug za gotovo 750 milijuna KM, da je vraćeno 125 milijuna dolara od klirnškog duga bivšeg SSSR-a i očekuje da će entiteski ministri uskoro postići dogovor o raspodjeli 64 milijuna KM od cestarina koji su akomulirani na posebnom računu. 

Sljedeći tjedan očekuje se da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izjasni o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a Bevanda kaže da će Ministarstvo ispoštovati bilo koju odluku parlamenta, uvažavajući i potrebe vojnika i ostalih službenika, iako je to zahtjevan posao. 

Bevanda tvrdi da je Ministarstvo financija i trezora BiH u ovom mandatu postiglo svoj osnovni cilj, a to je usvajanje i izvršenje proračuna u skladu sa zakonom i potrebama institucija kako bi one neometano funkcionirale. 

"Uz nastojanje da ne podliježemo političkim pritiscima i politizaciji, uradili smo posao koji nisu mogli mnogi prije nas, a to je povrat sredstava iz klirinškog duga u iznosu 125 milijuna dolara. Ovaj novac operativan je od prošle godine i na raspolaganju je entitskim vladama za njihove potrebe, dok smo na razini BiH ova sredstva planirali za smještaj institucija i izgradnju graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija", istaknuo je Bevanda za Srnu. 

On smatra da je ovaj mandat obilježilo usvajanje seta zakona o trošarinama nakon više pokušaja, gdje je ključnu ulogu imao i Upravni odbor Uprave za neizrabvno oporezivanje (UO UNO) kojim predsjedava, a nakon toga je odblokirano gotovo 600 milijuna evra za putnu infrastrukturu. 

"Čim su zakoni objavljeni u 'Službenom glasniku BiH' počela je implementacija već ispregovaranih kredita, nastavak kreditnih aranžmana kao i ugovaranje novih, pa smo brzo potpisali ugovore s EBRD-om i EIB-om koje su pratili milijunski grantovi EU", rekao je Bevanda uz podsjećanje da je najviše sredstava iz ovih aranžmana planirano za izgradnju mosta na graničnom prelazu u Gradišci i nastavak radova na dionici auto-puta Banja Luka - Doboj. 

On kaže kako trenutno na jedinstvenom računu od cestarina ima 64 milijuna KM koji su namijenjeni za izgradnju auto-puteva i puteva. 

"Nažalost, ovaj novac još nije rapoređen i očekujem da će se postići suglasnost među entitetima ovih dana, do sljedeće sjednice UO UNO kako bismo riješili i taj problem i sredstva prebacili poduzećima koja vode poslove izgradnje, 'Autocestama FBIH' i 'Autoputevima Republike Srpske'", ističe Bevanda. 

On dodaje da je, prema posljednjim podacima kojima raspolaže Sektor za javni dug Ministarstva financija i trezora BiH, javni dug smanjen za gotovo 750 milijuna KM u odnosu na prošlu godinu.  

"Javni dug BiH na dan 31. prosinca 2017. godine iznosi 11.353,62 milijardi KM, od čega se na vanjski dug odnosi 7.851,99 milijardi KM ili 69,16 posto, a na unutarnji 3.501,63 milijardi KM ili 30,84 posto. U odnosu na 31. prosinac 2016. godine javni dug smanjen je za 744,59 milijuna KM ili 6,15 posto, s tim da se vanjski dug smanjio za 695,60 milijuna KM ili 8,14 posto, a unutarnji dug za 48,99 milijuna KM ili 1,38 posto", objasnio je Bevanda. 

On podsjeća da je prvi put usvojena Strategija upravljanja javnim dugom i da se već vide konkretni rezultati, posebno jer je ovaj dokument usuglašen s entitetima i sada postoji bolji uvid i kontrola javnog duga. 

"Osim toga, usvojena je Strategija upravljanja javnim financijama institucija BiH za razdoblje 2017-2020. godina i Strategija razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola u institucijama BiH za razdoblje 2016-2018. godine, čime su stvoreni preduvjeti za racionalizaciju i kontrolu korišćenja javnih sredstva, kontrolu procesa zaduživanja te dugoročno osiguravanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti", naglašava on. 

Bevanda kaže da je uvedeno srednjoročno i godišnje planiranje u institucijama BiH s ciljem kvalitetnog upravljanja financijskim sredstvima i bolje efikasnosti kod izrade proračuna. 

"U uvjetima koje su pratile političke turbulenicije i nestabilna parlamentarna većina nastojali smo doprinijeti efikasnijem radu Vijeća ministara BiH, ali i svim drugim institucijama čiji smo servis. Nezamislivo je da se bilo koji projekt provede bez učešća Ministarstva financija i trezora BiH. Zbog takvog pristupa često smo na udaru i prigovaraju nam da nismo neke stvari spriječili ili unaprijedili, a kada krenemo uvoditi red onda ne čujemo pljesak nego kritike. To nas, ipak, neće omesti da obavljamo sve poslove iz naše nadležnosti", poručuje Bevanda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije