zaduženost

Javni dug BiH među najmanjima u regiji, najzaduženije Hrvatska i Slovenija

05.06.2018.
u 11:09

Na mapi na kojoj je prikazano koje države imaju najviše javnog duga izdvaja se Japan, koji je u 2017. godini imao nacionalni dug od 223,8 posto BDP-a. S druge strane, Bosna i Hercegovina spada u države s najmanjom stopom duga u zemljama regije, dok su Hrvatska i Slovenija najzaduženije.

Kako piše Al Jazeera Balkans, popis država po javnom dugu daje uvid u dug država u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP). Kako bi se usporedile kvote zaduženosti različitih država, moraju se u obzir uzeti različite veličine nacionalnih ekonomija te se stoga ukupni dug gleda u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP). S obzirom na to da je Japan proglašen za zemlju s najviše nacionalnog duga, on je iznosio 223,8 posto BDP-a i to znači da bi cjelokupna ekonomija morala raditi 2,23 godina da bi u potpunosti mogla isplatiti državni dug kreditorima japanske države.

Tu nisu uračunate eventualne kamate. Na drugom mjestu nalazi se Grčka s nacionalnim dugom koji čini 180 posto BDP-a. Grčku slijede Libanon, Jemen, Italija i Portugal. Ruski nacionalni dug iznosi 11,8 posto BDP-a, iranski 14,2 posto. U državama uže regije najveći javni dug imaju članice Europske unije - Slovenija i Hrvatska.

Hrvatski javni dug čini 81,5 posto BDP-a, a slovenski 78,6 posto. Najniži imaju Kosovo – 20,6 posto BDP-a i Bosna i Hercegovina – 43,2 posto BDP-a. Al Jazeera Balkans piše da je prosječni dug članica Europske unije u 2018. godini činio oko 81 posto ukupnog BDP-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije