Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Jahić: Povećan broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih se povećao za više od 14.500 što je 55 posto u odnosu na prvobitni gubitak i stoji na 522.257 - pojasnio je Jahić.
07. svibnja 2021. u 08:53 0 komentara 107 prikaza
Foto: Fena

Savjetnik za statistiku i planiranje u Uredu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nadir Jahić izjavio je da je Vlada FBiH u ovom mandatu broj zaposlenih smatrala jednim od najbitnijih pokazatelja uspješnosti svoga rada.

- Od početka mandata Vlade FBiH pa do početka krize izazvane pandemijom koronavirusa, broj zaposlenih osoba se povećao za više od 57.000 ili 12 posto te je dosegao broj veći od 534.000 - kazao je Jahić za Fenu.

Sam početak pandemija koronavirusa je, tvrdi Jahić, bio težak udarac za ekonomiju Federacije BiH.

- Zatvaranje tržišta, poremećaj u lancima opskrbe i mjere zatvaranja su imale težak efekt na broj zaposlenih širom svijeta, pa tako i u Federaciji BiH. Ekonomija u prvom tromjesečju od početka pandemije je pala nešto manje od 10 posto, a broj zaposlenih je samo u 50 dana pao za 26.500 ili 5 posto - naglasio je Jahić.

Međutim, ističe kako su mjere za ekonomski oporavak koje je poduzela Vlada Federacije BiH, ali i županijske vlade te jedinice lokalne samouprave, svaka iz svojih nadležnosti, spriječile značajan udar na ekonomiju i da je vrlo brzo došlo do preokretanja trenda pada i početka oporavka.

- Danas, gotovo godinu dana od tog trenutka, broj zaposlenih se povećao za više od 14.500 što je 55 posto u odnosu na prvobitni gubitak i stoji na 522.257 - pojasnio je Jahić.

Dodao je da je geografski raspored oporavka indikativan o načinu kako su dosadašnje mjere imale učinka i gdje treba fokusirati buduće aktivnosti.

Iznio je podatak da je najveći oporavak u broju radnih mjesta u Tuzlanskoj županiji, gdje je vraćeno 83 posto izgubljenih radnih mjesta te da Bosansko-podrinska županija ima još bolje rezultate i da je vraćeno 86 posto, ali je prvobitni gubitak bio znatno manji.

Dobre rezultate, dodao je, pokazuju i Unsko-sanska i Hercegbosanska županija sa više od 65 posto vraćenih radnih mjesta.

Međutim, u odnosu na njih, zaključio je Jahić, Zeničko-dobojska i Srednjobosanska županija su tek prešli 40 posto, dok je u Posavskoj županiji broj zaposlenih nastavio padati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.