Ivanić u Izraelu

Jačanje veza BiH i Izraela, posebice u području obrane, IT sektora...

Mladen Ivanić
15.03.2017.
u 15:32

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji s izaslanstvom BiH boravi u službenom posjetu Izraelu, razgovarao je danas u Jeruzalemu s predsjednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanyahuom.

Predsjedatelj Ivanić i premijer Netanyahu razgovarali su o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u dviju zemlјe i izazovima na međunarodnom planu s kojima se moderno društvo susreće, poput terorizma i ekstremizma.

Bilateralne odnose BiH i Izraela Ivanić i Netanyahu ocijenili su dobrim, s mogućnostima unapređenja u mnogim područjima. Sugovornici su zaklјučili da bi današnji sastanak trebao biti samo početak jačanja veza BiH i Izraela u narednom razdoblju, posebice u području obrane, IT sektora i modernih tehnologija, kao i uspostavlјanjem izravne suradnje između resornih tvrtki.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH informirao je premijera Izraela o želјi BiH da se, u okviru kompletne regije, pridruži Europskoj uniji i o koracima koji joj predstoje na tom putu. Tijekom razgovora, Ivanić i Netanyahu razmijenili su iskustva u načinu rješavanja konflikata u regiji, kao i u provedbi ekonomskih reformi.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH razgovarao je danas o aktualnim političkim prilikama i stanju sigurnosti i s ministrom obrane Izraela Avigdorom Liebermanom.

Ivanić i Lieberman suglasili su se da dviju zemlјe imaju otvorenu mogućnost suradnje u području obrane. Opća ocjena sugovornika je da posjet izaslanstva BiH Izraelu ima obostranu korist.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH posjetio je danas i Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu. Rukovodstvo Sveučilišta i znanstveni radnici predstavili su predsjedatelju Ivaniću rezultate u razvitku novih tehnologija, automobilskoj industriji i istraživačkom sektoru.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić s izaslanstvom danas putuje u Palestinu. Tijekom boravka u Državi Palestina, izaslanstvo BiH će se sastati s predsjednikom Države Palestina Mahmoudom Abbasom i Komitetom za pregovore. Posjetom je predviđen i sastanak s palestinskim vjerskim dužnosnicima i polaganje vijenca u Mauzoleju Yassera Arafata.

Tijekom boravka u Izraelu, predsjedatelj Predsjedništva BiH sastao se i s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom, predsjednikom izraelskog parlamenta Knesset Yulijem Edelsteinom, kao i s Nјegovim blaženstvom patrijarhom Jeruzalema i sve Palestine gospodinom Teofilom III.

Predsjedatelj Ivanić je razgovarao i s predstavnicima Svjetskog židovskog kongresa i poslovnim lјudima Izraela.
Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić obišao je i Memorijalni centar za židovske žrtve holokausta tijekom Drugog svjetskog rata ”Yad Vashem” u Jeruzalemu, gdje je položio vijenac u Dvorani sjećanja i na obilјežje logora Jasenovac. U izaslanstvu je i predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije