Nuncij Pezzuto

Jačanje suradnje među sestrinskim Crkvama

27.02.2016.
u 07:00

Osamnaesto redovito godišnje zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije počelo je jučer misom u Bijelom Polju pokraj Mostara. Na zasjedanju sudjeluje i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto.

Vezano uz stvarnost u BiH i svijetu, kardinal Puljić kazao je kako u BiH još nisu uspostavljeni vladavina zakona i pravedan mir, što otvara mogućnost za razvoj kriminala, koristoljublja, sebičnosti i oholost. Sve to pogoduje jačanju i rastu mita i korupcije. Ima dojam kako je u porastu i duh ekstremizma te da je proces pomirenja i praštanja jako usporen. Rekao je i kako na svjetskoj razini raste progon kršćana, posebice na Istoku gdje je kršćanstvo niklo, ali i da ne smiju zaboraviti i mnoge druge koji su progonjeni zbog vjere, nacije ili nekog drugog razloga.

Podsjetivši kako je BiH predala zahtjev za članstvom u EU, kazao je kako su, unatoč različitostima u Europi, tri čimbenika imala povezujuću ulogu: vjera, poimanje ljudskih prava, ljepota i umjetnost. 
Svoju riječ i pozdrav okupljenim biskupima uputio je i nuncij Pezzuto, ističući kako osobno ova zajednička zasjedanja vidi kao izraz težnje biskupa da nastave i jačaju ono što se može nazvati “suradnja među sestrinskim Crkvama”. Dodao je da se, u velikoj katoličkoj obitelji, ove mjesne i partikularne Crkve moraju osjetiti kao sestre, ovisno o teritorijalnoj proširenosti i drugim okolnostima koje, ljudski govoreći, mogu istaknuti bogatstvo i snagu, kao i siromaštvo i ograničenost.

Također je rekao kako izraz “sestrinske Crkve” ne može i ne smije biti samo način govora bez ikakvih posljedica na međusobne odnose i obveze. Istaknuo je da se pri međucrkvenoj suradnji misli, prije svega, na to da zajednice, koje su bogatije na duhovnom, kulturnom i materijalnom planu, stave na raspolaganje drugim zajednicama koje su siromašnije i neuspješnije, a kao primjer naveo je spremnost da se usmjere misionari prema onim zemljama gdje su Crkve u procesu evangelizacije i organizacije te još nisu potpuno organizirani na crkvenoj razini, istaknuo je nuncij Pezzuto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?