INTERVJU Borjana Krišto, dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica HDZ BiH

Izvršna vlast u BiH i Federaciji mora biti paralelno formirana

borjana krišto
19.01.2015.
u 09:03

O formiranju vlasti u BiH, funkcioniranju novoizabranog Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, skorom saboru HNS-a, radu institucija vlasti, problemima, europskom putu BiH..., razgovarali smo s dopredsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednicom HDZ-a BiH Borjanom Krišto.
•Kada se može očekivati imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara?
Zakonska procedura podrazumijeva da prijedlog kandidata prvo utvrdi Predsjedništvo BiH, a tek potom ide na provjeru kod nadležnih institucija koja traje nekoliko dana i tek nakon toga može biti na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Što se tiče političkih razgovora kad je u pitanju izvršna vlast BiH i u Federaciji BiH ona mora biti paralelno formirana što naravno podrazumijeva i konstituiranje zakonodavne vlasti u punom kapacitetu, tj. formiranje domova naroda u Federaciji BiH i BiH.
•Izvjesno je da će državnu vlast formirati skup stranaka bez SNSD-a, a da će ta stranka imati većinu u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH. Koliko to može otežati rad Parlamenta, ali i generalno vlasti na državnoj razini?
Kada je u pitanju izvršna vlast u BiH ništa se ne može sa sigurnošću reći. Ono što ja mislim je da je ovoj BiH potrebna čvrsta, jaka i stabilna parlamentarna većina koja bi krenula u reforme, a nikako nije dobro formirati vlast radi vlasti, imajući u vidu da se bez SNSD-a teško može očekivati prohodnost odluka u Parlamentu BiH.
•Izabrani su izaslanici za državni Dom naroda. Kako će funkcionirati koalicija HDZ BiH - HNS?
Koalicija HDZ BiH – HNS je osigurala potpunu dominaciju u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a to je rezultiralo izborom četiri izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime imamo mogućnost zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
•Može li doći do problema u uspostavi federalne vlasti imajući u vidu različite stavove stranaka o broju mjesta koje trebaju dobiti u entitetskoj Vladi?
Ne vidim razloga za velike probleme oko uspostave federalne vlasti s obzirom na raspodjelu pozicije po Ustavu, a kad su u pitanju politički stavovi, tu nikad ništa nije sigurno. U ovom trenutku mogu samo reći da bez koalicije HDZ BiH – HNS nema uspostave vlasti u Federaciji BiH, odnosno nema predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.
•Čelništvo HDZ-a BiH najavilo je veći broj žena u vlasti na svim razinama. Očekujete li da i druge stranke slijede taj primjer?
HDZ BiH ne samo da je najavljivao nego zapravo i konkretno predlaže žene na pozicije od Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pa do drugih tijela vlasti. Već je izabrana Lidija Bradara za predsjedateljicu Doma naroda Parlamenta FBiH, te dvije izaslanice Lilja Zovko i Zdenka Džambas u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. A svakako će biti još žena u vlasti. HDZ BiH predlaže žene jer su sposobne odgovoriti na izazove i potrebe ovog društveno političkog trenutka. Poznajem mnogo kolegica iz drugih političkih opcija i očekujem svakako da ih bude na pozicijama u vlasti u BiH.
•Pred Parlamentom BiH trebala bi se naći i finalna verzija deklaracije, odnosno izjave čiji će nacrt ovih dana usuglasiti Predsjedništvo BiH, a u kojoj se iskazuje spremnost za proeuropske reforme. Vjerujete li u usvajanje takvog dokumenta u dogledno vrijeme?
Prije svega, u BiH još uvijek nemamo zakonodavnu vlast u punom kapacitetu jer nije konstituiran Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Očekujem ipak da će izjava koju će utvrditi Predsjedništvo BiH biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH čim se za to steknu uvjeti kako bi procesi u BiH krenuli.
•Na čemu ćete posebno inzistirati kao članica užeg rukovodstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH?
Kao članica rukovodstva Doma inzistirat ću na poštovanju principa jednakopravnosti, te izgradnji korektnih odnosa, sve s ciljem zaštite kako digniteta Doma na čijem se čelu nalazim tako i svih onih koji su nam ukazali povjerenje.
•Što smatrate prioritetnim zadacima vlasti na državnoj razini nakon njezinog potpunog konstituiranja?
Prioriteti vlasti na državnoj razini su pitanja koja smo u svom programu nazvali hrvatski odgovor, a to su ustavna i izborna reforma koja podrazumijeva provedbu odluka kako Europskog suda tako i Ustavnog suda BiH za grad Mostar te druge socijalno-ekonomske reforme kojima bi se BiH gospodarski osnažila te se stvorio povoljniji ambijent za bolji život svih naroda i građana u BiH, kao i pitanja koja su uvjet za pristupanje BiH k EU integracijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije