Agencija za reviziju privatizacije FBiH

Izvršene tek tri revizije od ožujka do listopada 2015.

revizija
10.01.2016.
u 07:30

Kada su u pitanju zahtjevi za reviziju, 15 ih je trebalo izvršiti prema zaključcima Vlade FBiH, dvije revizije prema zahtjevu radnika, jednu po zahtjevu direktora, te dvije po zahtjevu općinskih načelnika

Prema informaciji o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala gospodarskih društava i banaka u FBiH za razdoblje od ožujka do listopada 2015. godine, zbog brojnih nejasnoća vezanih uz Zakon o reviziji privatizacije, te nedostatak stručnog kadra, Agencija za reviziju privatizacije FBiH suočena je s brojnim problemima, piše Večernji list BiH. 

Naime, najveći dio podataka i dokumenata prikuplja se od federalne Agencije za privatizaciju i županijskih agencija za privatizaciju, Agencije za bankarstvo, gospodarskih društava i banaka kod kojih će se obaviti revizija, te ostalih relevantnih institucija i organa koji su sudjelovali u procesima privatizacije.

Prema planu unutarnje organizacije i sistematizacije radnih mjesta, optimalan broj zaposlenih na navedenim poslovima je 28, dok je sistematiziranih radnih mjesta 17. Stoga, od trenutačno zaposlenog revizorskog osoblja nije moguće očekivati ispunjenje usvojenog plana rada za 2015. godinu kojim je predviđeno 20 gospodarskih subjekata koje treba revidirati. 

Zahtjevi za reviziju 

Prema tom planu, 15 revizija je trebalo izvršiti prema zaključcima Vlade FBiH, dvije prema zahtjevu radnika, jednu po zahtjevu direktora, te dvije po zahtjevu općinskih načelnika. Naime, općinski načelnici Kiseljaka i Novog Travnika zatražili su reviziju privatizacije za Hotel Dalmacija d.o.o. Kiseljak te BNT Kovačnica Novi Travnik, dok su radnici zatražili reviziju poduzeća Sarabon d.o.o. Sarajevo i Tvornicu žičanih proizvoda d. d. Cazin. Iz popisa gospodarskih društava vidljivo je kako njih 18 konroliraju Bošnjaci, dok samo dva društva kontroliraju Hrvati, a riječ je o Hotelu Dalmacija u Kiseljaku i Energopetrolu d.o.o.Mostar - Petrol Ljubuški.

Što se, pak, tiče izvršenih revizija te njihovih faza realizacije, riječ je o tri duštva: Gospodarsko društvo Dita d.d. Tuzla, Gospodarsko društvo Feroelektro d.d. Sarajevo te Gospodarsko društvo hotel Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo. Naime, revizori su pokrenuli postupak revizije privatizacije gospodarskog društva Dita d.d. Tuzla, a na navedenoj reviziji radilo se oko tri mjeseca. Nacrt izvješća je dostavljen Upravi ovog gospodarskog društva na očitovanje, što je zakonski zastupnik i učinio, a zatim je zaključena revizija navedenog gospodarskog društva i doneseno konačno izvješće s odlukom, te upućeno prema nadležnim organima, kao i Tužiteljstvu Tuzlanske županije i Pravobraniteljstvu TŽ na daljnje postupanje.

Također, s provedenom revizijom upoznata je i Vlada TŽ jer je bila nadležna pri privatizaciji društva Dita d.d. Tuzla. Trenutačno je u fazi postupak po žalbi KAP TK, uložena na odluka Agencije. 

Kočnica u radu 

Odluka o pokretanju postupka revizije privatizacije Gospodarskog društva Feroelektro d.d. Sarajevo donesena je 2. travnja prošle godine. Zbog opsežnosti cijelog slučaja, vođenje dugogodišnjih upravnih sporova i upravnih postupaka, te izuzimanja tražene dokumentacije, kao i godišnjih odmora relevantnih institucija (Sud i Tužiteljstvo), 19. listopada 2015. godine završen je nacrt izvješća te je proslijeđen Upravi Društva na očitovanje. Isto tako, polovinom rujna 2015. pokrenuta je treća revizija privatizacije Gospodarskog društva hotel Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo.

Prikupljena je većim dijelom dokumentacija i trenutačno se radi na njezinu analiziranju, kao i na pribavljanju dodatnih objašnjenja i dokumenata vezanih uz ovaj postupak revizije. Iz informacije koju je dostavila Agencija vidljivo je kako se ova institucija susreće s poteškoćama u smislu provedbe Zakona o reviziji privatizacije. S obzirom na to da je zakon donesen 2012. godine, a da je njegova praktična primjena počela tek u ožujku 2015. godine, otvaranjem postupka revizije privatizacije Gospodarskog društva Dita d.d. Tuzla, u postupku revizije i primjene Zakona uočene su određene nejasnoće i neusklađenosti Zakona s drugim općim zakonima u Federaciji BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?