Hakeri u akciji

Izvršavaju se napadi na općinske baze podataka

racunalo
14.08.2020.
u 09:10

U posljednjih nekoliko mjeseci sve su učestaliji napadi hakera na općinske baze podataka, zbog čega je pristup jedinstvenom središnjem matičnom registru sve češće blokiran.

Ta nemogućnost pristupa centralnom matičnom registru koji se vodi pri Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova naročito stvara probleme općinama koje uoči izbora trebaju provjeriti svoje općinske izborne registre. To se najviše odnosi na proces brisanja preminulih s biračkih popisa, što je i instrukcija Centralne izborne komisije.

Zbog čestih napada hakera na pojedine općine, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova često na pet ili šest dana zaključa središnji matični registar pa mu ne mogu pristupiti ni općine.

U tom registru su svi podaci iz općina i gradova Federacije BiH. Općine i gradovi od 1946. godine imaju matične knjige i oni su u tim poslovima samostalni.

Međutim, ova baza im omogućava da međusobno razmjenjuju podatke i da se olakša administrativni proces, da se ne bi moralo ići pismenim putem i provjeravati je li netko upisan u jednoj općini u knjizi vjenčanih, a u drugoj u knjigama rođenja, državljanstva i slično. Tu su napravljene velike administrativne uštede.

"Građani također mogu, bez obzira na mjesto rođenja, u bilo kojoj općini u FBiH uzeti svoju dokumentaciju. Radi se o dvostrukim beneficijama. Ono što je problem u posljednje vrijeme je da se pojavio određeni virus koji napada općinske registre i zaključava im podatke", kazali su za Klix.ba iz FMUP-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?