problemi zbog različitog tumačenja propisa

Izvoznici mlijeka mogu odahnuti, točka smrzavanja usklađena s EU

15.02.2019.
u 17:30

Izvoznici mlijeka iz BiH konačno će moći odahnuti. Naime, u cilju otklanjanja poteškoća s kojima su se upravo oni morali suočavati pri izvozu mlijeka, Vijeće ministara BiH nedavno je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH i državnoga Ureda za veterinarstvo, u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Distrikta Brčko BiH, donijelo Pravilnik o izmjeni pravilnika o sirovom mlijeku te Pravilnik o dopuni pravilnika o proizvodima od mlijeka i starter kulturama, piše Večernji list BiH.

Standardi kvalitete

Bh. izvoznici su, kako doznajemo, nailazili na probleme pri plasiranju mlijeka na tržište izvan državnih granica uslijed različitog tumačenja propisa. Kako navode iz Agencije za sigurnost hrane, Pravilnik o izmjeni pravilnika o sirovom mlijeku usklađen je s odredbom Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. godine, i to u dijelu koji propisuje da konzumno mlijeko ima točku smrzavanja približno jednaku prosječnoj točki smrzavanja sirovog mlijeka zabilježenu u području podrijetla prikupljenog konzumnog mlijeka. Navedenom izmjenom pravilnika promijenjena je točka smrzavanja sirovog mlijeka. Naime, kada je riječ o osnovnim standardima kvalitete sirovog mlijeka, dosadašnji je pravilnik propisivao da točka njegova smrzavanja nije viša od -0,520 stupnjeva Celzijevih. Izmjenom pravilnika propisano je da točka smrzavanja sirovog mlijeka nije viša od -0,517 stupnjeva Celzijevih. Do drugih izmjena nije došlo tako da sirovo mlijeko i dalje mora sadržati najmanje 3,2% mliječne masti, najmanje 2,8% proteina, najmanje 8,5% suhe tvari bez masti, ali i kako mu je gustoća od 1,028 do 1,034 g/cm3 na temperaturi od 2 stupnja Celzijeva, stupanj kiselosti od 6,6 do 6,8SH, pH vrijednost od 6,4 do 6,8 te da mu je rezultat alkoholne probe s 72% etilnim alkoholom negativan. Što se, pak, tiče uvjeta za preradu sirovog mlijeka, u slučaju svakodnevnog sakupljanja ono mora odmah biti ohlađeno do temperature ne više od 8 stupnjeva Celzijevih ili ne više od 6 ako se ne obavlja svakodnevno. Pravilnik o dopuni pravilnika o proizvodima od mlijeka i starter kulturama usklađen je, pak, s Pravilnikom o izmjeni pravilnika o sirovom mlijeku u dijelu koji propisuje uvjete za konzumno mlijeko. Tako prigodom stavljanja na tržište konzumnog mlijeka proizvedenog od sirovog mlijeka otkupljenog na području BiH, točka smrzavanja ne smije biti viša od 2% od točke smrzavanja sirovog mlijeka koja iznosi -0,517 stupnjeva Celzijevih.

17 uredbi

Kako bi se domaći propisi o hrani što više približili propisima EU-a, Vijeće ministara BiH nedavno je donijelo i Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Njime se preuzimaju odredbe čak 17 uredbi komisije (EU), dvije iz 2016. te 15 iz 2017. godine. Između ostaloga, riječ je i o izmjenama maksimalnih razina ostataka za Bacillus amyloliquefaciens soj FZB24, Bacillus amyloliquefaciens soj MBI 600, glinastog ugljena, diklorprop-P, etefona, flonikamida, vodikova peroksida... u ili na određenim proizvodima (voće i povrće).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije