Savski nasip u općini Orašje

Izvlašteno 78 parcela uz obrambeni nasip

04.02.2016.
u 07:00

Federalni ministar pravosuđa Mato Jozić, ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i njegov pomoćnik Nedžad Pašalić, predsjednik Općinskog suda Orašje Darko Župarić i načelnik općine Orašje Đuro Topić, u nazočnosti suradnika, održali su zajednički sastanak o temi komasacije i aktivnosti projekta registracije nekretnina u zgradi Općine Orašje, piše Večernji list BiH. Na sastanku su bili i ravnateljica CILAP projekta Anđa Zimić i asistent Šeho Zimić. “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini” CILAP je projekt za uspostavljanje učinkovitijeg, sigurnijeg i pouzdanijeg sustava zemljišne administracije u BiH.

Najviše se govorilo o projektu završetka komasacije za katastarske općine Vidovice i Kopanice, poslu u čiju se realizaciju krenulo prije rata, a okončanje poslova se očekuje krajem veljače ove godine kad će podaci službeno biti predani Općinskom sudu Orašje u zemljišnoknjižni ured.

Registracija nekretnina

U općinskome poglavarstvu je tijekom sastanka s predstavnicima federalnih institucija bilo riječi i o bazi podatka katastra nekretnina za katastarske općine Donja Mahala II i Ugljara, te o projektu registracije zemljišta za katastarske općine Orašje I , Orašje II.

Dogovoreno je da Općina Orašje uputi zahtjev Federalnoj upravi da se nekomasirani dijelovi katastarske općine Vidovice i katastarske općine Kopanice uvrste u petu fazu provedbe projekta registracije nekretnina.

Također, na ovome je sastanku dogovoreno da se uputi i zahtjev za konverziju podataka u bazi katastarskih nekretnina i izradu prijavnih listova za gruntovnicu kako bi mogle biti provedene u zemljišnoj knjizi Općinskog suda u Orašju.

Svibanjske poplave

Posavina nije zaboravila katastrofalne svibanjske poplave iz 2014. godine čije posljedice još nisu sanirane u tri općine Posavske županije.

Ta je tema prioritet i u 2016. godini. Za potrebe rekonstrukcije savskog obrambenog nasipa Općina Orašje je, na zahtjev Agencije za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva, završila posao izvlaštenja zemljišta vlasnika parcela uz obrambeni savski nasip.

Ukupno je izvlašteno sedamdeset i osam parcela, i to uz obrambeni savski nasip na dijelu Kopanice - Vučilovac i također na dijelu crpna pumpa Tolisa - groblje Tolisa.

Agencija za vodno područje rijeke Save ranije je osigurala novčana sredstva za potrebe ovog postupka i već je isplatila svim korisnicima pripadajuće naknade.

Općina Orašje izdala je urbanističku dozvolu za nadolazeće radove rekonstrukcije, a kako bi se radovi započeli, Agencija treba još raspisati javni poziv za izbor izvođača, nakon što dobije građevinsku dozvolu.

Očekuje se kako će radovi na rekonstrukciji početi u svibnju, objašnjavaju iz općinskog poglavarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?