najavljena EVAKUACIJA

Izvanredno stanje širom Srbije, poplavljeni putevi, kuće, škole...

poplave
07.03.2016.
u 13:06

Zbog obilnih padalina na području općina Čačak, Arilje i Lučani u Srbiji proglašeno je izvanredno stanje, a tijekom noći evakuirano je 15 osoba, potvrdio je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.

Voda je poplavila brojne kuće i obradivo zemljište na području Lučana, Arilja, Čačka, Guče, Užica, Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, Gornjeg Milanovca...

Obustavljena je i nastava u desetak škola u rudničko-takovskom kraju, u središnjoj Srbiji, javlja agencija Beta.

Istodobno, aktivirana su i brojna klizišta, pa su ugrožene i kuće, javlja Blic navodeći kako je najdramatičnije u Požegi koja je pod vodom. Budući da kiša i dalje pada, situacija se pogoršava.

"Na desetine poplavljenih kuća, stotine hektara zemlje pod vodom, uništeni plastenici, oštećeni putovi – epilog su kiša koje su pogodile užički kraj. Najdramatičnije je u Požegi jer je grad osvanuo opasan vodom zbog izlivanja Đetinje, Moravice i Skrapeža", javljaju novinari Blica.

Gradska uprava Bijeljine upozorila je stanovništvo naseljeno uz rijeke da zbog vrlo visokih vodostaja Drine i Save ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti poplavljena.

Navode kako se i dalje prognozira rast vodostaja Save i Drine, što će prouzročiti izlijevanje iz korita u nebranjenim područjima.

Vodostaji manjih rijeka na teritoriju Bijeljine su u granicama normale.

Građani Srbije i dalje su u strahu, jer je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio kako se i danas može očekivati od 20 do 40 litara kiše po metru četvornom, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji ponegdje i više.

Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji će večeras prevazići granicu redovite obrane od poplava, a kod Šapca granicu izvanredne obrane od poplava, upozorava RHMZ.

Idućih dana i na Dunavu, sve od Slankamena do Smedereva, vodostaji će se kretati iznad i oko granica redovite obrane od poplava.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić potvrdio je jutros kako je tijekom noći 15 ljudi evakuirano zbog izlijevanja rijeke Čemernice u zapadnoj Srbiji.

Za Radio-televiziju Srbije kazao je da su svi spasilački timovi na terenu, kao i da su koncentrirani na teritoriju Čačka i Užica. Najavio je i da će već danas Žandarmerija i Vojska Srbije biti upućene u krizna područja.

"Tijekom cijele noći bili smo u komunkaciji sa svim općnskim stožerima za vanredne situacije, pratimo ovo stanje i dat ćemo sve od sebe da ne bude žrtava i da nekako i ovo sve prođe", rekao je Marić.

Tijekom noći došlo je i do izlijevanja Bjelice na teritoriju Lučana, zbog čega je proglašena izvanredna situacija, prenosi RTS.

Voda je ušla u više desetaka kuća, poplavljeno je 500 hektara obradivog zemljišta, a obustavljen je i promet na cestama Lučani - Guča i Guča - Čačak preko planine Jelice.

Zbog prodiranja vode u glavnu trafostanicu u Guči, u tom naselju nema struje, a aktivirana su i brojna klizišta.

Načelnik Marić prethodno je izjavio da je situacija pod kontrolom, ali da su ekipe u pripravnosti zbog najavljenih novih padalina.

"Mi smo naše aktivnosti oko pripreme onoga što je RHMZ objavio uradili još u petak kada su svi općinski stožeri za izvanrednu situaciju u Srbiji na potencijalno kriznim mjestima dobili upozorenje od strane Odjela za izvanredne situacije da se podigne stupanj pripravnosti i da se radi monitoring 24 sata dok padaline ne prestanu", rekao je Marić agenciji Tanjug.

I u Beogradu je stanje redovno, kaže direktor Beokom servisa Darko Glavaš. Prema njegovim riječima, nema mjesta panici jer su trenutne padaline malo pojačanog inteziteta i "normalne za ovo doba godine".

"Imamo redovnu obranu od poplava. To nije ništa alarmantno. Nema mjesta panici jer smo u prošlosti imali daleko veću i Savu i Dunav na teritoriji Beograda nego što je sada", rekao je Glavaš.

Ipak, potpredsjednica vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je, pod oznakom "hitno", sva poduzeća i agencije iz resora Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture da "obrate posebnu pažnju i poduzmu sve preventivne mjere zbog najave velikih padalina i upozorenja na mogućnost poplava".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije