Široki Brijeg

Izuzeti dokumeni o poslovanju Lijanovića iz Dione

'ZA POK BIH.....Siroki Brijeg....Lijanovici...pretres. ...policija...FMUP.....Foto: Zoran Grizelj 27.06.2005....specijalci FMUPA na glavnom ulazu u mesnu industriju Lijanovici'
21.09.2014.
u 09:39

Nastavljene istražne aktivnosti u okviru akcije "Brend"

Odbijen je zahtjev obrane Jerka, Joze i Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Mirjane Šakote i Mirka Galića da njihovim branjenicima bude ukinut jednomjesečni pritvor koji im je određen prošlog tjedna. Ovakva odluka državnog Suda praktično znači da će svih sedmero osumnjičenih za poreznu utaju ostati u pritvoru barem do 12. listopada. Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u međuvremenu, po nalogu Tužiteljstva BiH, nastavila provoditi istražne aktivnosti pa je tako obavljen pretres objekata kompanije Diona u Širokom Brijegu. Tijekom ovih aktivnosti koje su nastavak akcije “Brend” izuzeta je dodatna dokumentacija o poslovanju poduzeća u vlasništvu obitelji Lijanović. 

Ciljana potraga

Doznajemo kako se ciljano tragalo za dokumentacijom koju je, vjeruje se, jedan od osumnjičenih pokušao skloniti neposredno prije pritvaranja. Ako se informacije o pokušaju skrivanja dijela dokumentacije pokažu točnim, državno Tužiteljstvo će dobiti dodatni argument za svoju tezu da je u ovom slučaju riječ o “dobro osmišljenoj, hijerarhijski organiziranoj te djelomično rodbinski povezanoj kriminalnoj skupini”. Na ročištu za određivanje pritvora, tužitelj Ismet Šuškić je trojicu braće Lijanović, Jerka, Slavu i Jozu, opisao kao organizatore ove skupine koji bi boravkom na slobodi mogli nastaviti s uspostavom novih tvrtki na način kako su to radili u proteklim godinama. Vezano uz četvrtog brata, Mladena, koji je još ranije pušten na slobodu, tužitelj je kazao kako se on tereti da je dio opranog novca dao Narodnoj stranci Radom za boljitak čiji je predsjednik. Tužiteljstvo je već zahvaljujući dosadašnjim akcijama SIPA-e i informacijama iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kako tvrdi tužitelj Šuškić, prikupilo “šleper dokumentacije”, a najavljeno je i saslušanje više od 100 svjedoka. Prilikom kreiranja optužnice tužitelju ide u prilog i to što je troje osumnjičenih koji nisu u pritvoru, a to su Željko Mikulić, Zdravko Ivanković i Draženko Kvesić, praktično priznali djela koja im se stavljaju na teret.

Oni su, kako navodi Šuškić, kazali da su sve radili “po uputama Lijanovića”. Iz Tužiteljstva i Uprave za neizravno oporezivanje poručuju kako je riječ o jednoj od najvećih poslijeratnih akcija sprečavanja poreznih utaja. Istražne i druge aktivnosti u okviru kojih je izvedena i akcija kodnog naziva “Meso” traju duže od tri godine tijekom kojih je podneseno više izvješća o makinacijama tvrtki u vlasništvu Lijanovića.

Radi se, između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 milijuna KM koje su počinjene s osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, s ostavljenim velikim dugom za porez. Kako je objašnjeno iz SIPA-e, navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa.

Podjela poticaja

Osim porezne utaje preko fiktivnih poduzeća Lijanovići i njihovi suradnici osumnjičeni su i za nenamjensku potrošnju poticaja za razvoj proizvodnje i prehrambene poljoprivrede te prodaju otuđenih zaliha federalne Direkcije za robne rezerve.

Predmet protiv braće Lijanović i njihovih suradnika po mnogo čemu je specifičan.

Najprije po tome što su dvojica koje državno Tužiteljstvo sumnjiči za kriminalne aktivnosti još uvijek aktualni federalni ministri. Nitko ne zna kako u ovom trenutku funkcioniraju ministarstva trgovine i poljoprivrede u FBiH, osim što je objavljeno da je premijer Nermin Nikšić (SDP) pokušao preuzeti ovlasti za ove resore. Situacija je specifična i zbog toga što je među osumnjičenima predsjednik jedne stranke, a zajedno s nekoliko drugih osumnjičenika i kandidat na predstojećim izborima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije