Država odgovara radikalizmu

Izraelci obučavaju policiju zbog terorizma

08.12.2015.
u 07:00

Pod krinkom sportskih kolektiva i humanitarnih udruga obučavaju se vehabije. Tridesetak vehabijskih naselja je pod snažnijom prismotrom više policijskih i sigurnosnih agencija posljednjih nekoliko godina

Sigurnosne i policijske agencije u BiH pojačale su mjere osiguranja svih važnijih objekata i kritičnih infrastruktura kako bi se zaštitile od mogućih napada te ih istodobno obučavaju svjetski stručnjaci u oblasti borbe protiv terorizma. Kako doznaje "Večernji list", skupina izraelskih stručnjaka započela je obučavanje vodećih policijskih dužnosnika vezano uz sve pojavne oblike terorizma, prijetnje i mjere zaštite, kao i poteze kako bi se spriječila ovakva događanja. Ova se obuka provodi u tajnosti, a nakon njezina okončanja znanja će zapovjednici prenositi podređenim pripadnicima snaga reda.

Vojni trening

I dok se po sigurnosnim podacima primijeti 'primirivanje' aktivnosti radikalnih skupina, prije svih vehabijskih zajednica, u dijelu tih zajednica odvija se obuka. Tako u selu Brezičani kod Donjeg Vakufa u BiH već godinama borilačke vještine s oružjem usavršava 80 do 120 pripadnika radikalnog islama. A sve to odvija se pod krinkom humanitarnih organizacija, sportskih klubova, raznih udruga. 
U BiH ima najmanje 35 vehabijskih komuna, u šest županija, evidentiranih i praćenih od organa sigurnosti. Jedna od tih 35 je atipična. Služi kao kamp za obuku s oružjem na vojnom poligonu bivše JNA. Nalazi se u selu Brezičani. U toj komuni, svojedobno srpskom selu, koje su nezaposleni vehabije kompletno otkupili, već godinama svakodnevno uče borilačke vještine s oružjem, usavršavaju od 80 do 120 pripadnika radikalnog islama.

Deseci su sličnih naselja širom Bosne i Hercegovine, a najviše ih je na području Zeničko-dobojske županije. Među najpoznatijim naseljima su Šerići kod Zenice, te selo Gornja Bočinja kod Maglaja, kao i Ošve koje su prije nekoliko mjeseci označene kao rasadnik džihadista. Najčešće spominjana Gornja Maoča je u dijelu Tuzlanske županije, kao i nekoliko naselja u Gračanici, Kalesiji, Živinicama i Srebreniku.

Naselje kod Konjica

Još od vremena rata na području središnje Bosne je bio aktualan kamp u Mehurićima uz koji se povezuje i nekoliko teških monstruoznih zločina o kojima je svjedočilo nekoliko preživjelih pripadnika HVO-a.

U sličnom kontekstu spominje se i goraždansko naselje Bivolice koje je ranije bilo predviđeno kao pogodno tlo za formiranje vehabijske zajednice, poput one u Gornjoj Maoči. Policija je zabilježila i nekoliko spornih naselja među kojima je i jedno selo kod Konjica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije