Što sve koči gradnju novih trasa na koridoru Vc

Izrada elaborata, parnice i nepotpuna eksproprijacija usporili gradnju autoceste

31.10.2016.
u 09:00

Eksproprijacija zemljišta na trasama buduće autoceste kroz Federaciju Bosne i Hercegovine, evidentno je, sadržavala je nepravilnosti od kojih su do sada neke otklonjene, a na nekim su poddionicama ovaj proces zaustavile lokalne vlasti. Prema izvješću o realizaciji plana poslovanja JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za prošlu godinu, detaljno je obuhvaćena struktura vrijednosti eksproprijacije po dionicama, što obuhvaća otkup zemljišta i stambenih objekata po redovitoj proceduri eksproprijacije, otkup u sudskom postupku (izvanparnični i parnični postupak) i troškove izrade elaborata, cijepanje parcela i ostalih naknada za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2015, piše Večernji list BiH.

Usporavaju i dodatni elaborati

Tako je na poddionici Klopče - Donja Gračanica postupak eksproprijacije za glavnu trasu nastavljen i završen kako je predviđeno planom poslovanja za prošlu godinu. Uz navedenu eksproprijaciju, dostavljeni su i dodatni elaborati eksproprijacije radi premještanja plinovoda, niskonaponske i srednjonaponske elektromreže, dalekovodnih stupova, kao i eksproprijacije radi izgradnje pristupne ceste veza M17 Sarajevo - Zenica. Dodatnom eksproprijacijom dosad je obuhvaćeno još 320 parcela. Eksproprijacija, prema dopunskim elaboratima u 2015., u završnoj je fazi i postotak realizacije iznosi oko 95%. S druge strane, postupak eksproprijacije na poddionici Zukići - Konjic pokrenut je još u svibnju 2013. U veljači 2014. upućen je zahtjev nadležnoj službi općine Konjic za zaustavljanje postupka eksproprijacije do daljnjeg radi analize trase autoceste od Tarčina do Mostara. S obzirom na to da je analiza trase autoceste još uvijek u tijeku, nadležnoj općinskoj službi dostavljen je zahtjev za potpuno odustajanje od prijedloga za eksproprijaciju i dopune prijedloga za eksproprijaciju. Nadležna služba općine Konjic donijela je zaključak o obustavi postupka eksproprijacije, čime je formalno-pravno postupak eksproprijacije na ovoj poddionici obustavljen. Na poddionici Počitelj - Zvirovići postupak eksproprijacije je pokrenut u listopadu 2014. Provođenje postupka eksproprijacije od Općine Čapljina odvijalo se usporeno. Poseban problem predstavljaju parcele koje su gruntovno državno vlasništvo ili javno dobro, dok su u katastru određene kao privatno vlasništvo. Općinska služba, kao i Federalna geodetska uprava, priznala je vlasništvo katastarskim posjednicima te je u tim predmetima upućena tužba Županijskom sudu u Mostaru. U četiri predmeta donesena je presuda gdje su oni vraćeni na ponovno postupanje Općinskoj službi, što će dodatno usporiti postupak eksproprijacije. Zaključno s 31. prosinca 2015. završena su 63 predmeta, a donesena su 154. Postotak realizacije iznosi 57,56% od ukupne površine predviđene za eksproprijaciju.

Brze ceste i nova gradnja

Postupak izdavanje urbanističke suglasnosti za brzu cestu Lašva - Travnik - Nević Polje obustavljen je iz razloga što se čeka usvajanje Doma naroda FBiH prostorne osnove FBiH, kao i prostorne osnove SB županije. S obzirom na to da se ni tijekom 2015. nisu stekli uvjeti za provođenje pripremnih radnji za eksproprijaciju i njezino pokretanje, nije došlo ni do planirane realizacije sredstava za ovu dionicu. Na dionici Počitelj - Buna u dužni 8 km tijekom 2015. dostavljen je elaborat eksproprijacije koji se odnosi na dio navedene dionice dužine 2,3 km te su izvršeni pripremni radovi vezani za eksproprijaciju nekretnina. Uz izvršenu potpunu eksproprijaciju, vršena je i nepotpuna koja predstavlja utvrđivanje trajnog prava služnosti na nekretninama. Od ukupnih obveza po osnovi nepotpune eksproprijacije (450.251,38 KM) u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. u redovitoj proceduri utrošeno je 335.388,69 KM, na sudske troškove 54.258,43 KM i za ostale troškove 60.604,26 KM. U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. Služba za zastupanje je zaprimila 33 tužbena zahtjeva. Iz radnog spora su zaprimljene 2 tužbe, a 28 ih se odnosi na naknadu štete nastale izgradnjom autoceste. U navedenom razdoblju, po odlukama nadležnog suda, isplata za potpuno izvlaštenje izvršena je u ukupnom iznosu od 2,553.350 KM, dok je za nepotpuno izvlaštenje isplaćeno 54.258 KM.

U navedenom razdoblju po presudama u parničnom postupku isplaćeno je 140.256 KM. Od isplaćenog iznosa, a na temelju ugovora o izvođenju radova na ime regresnog potraživanja - regresnog duga, naplaćeno je od izvođača radova 20.775 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?