Vjekoslav Bevanda

Izostanak 550 milijuna eura kredita od MMF-a bit će u funkciji predizborne retorike

28.06.2017.
u 08:38

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda govorio je u intervjuu za Klix.ba o posljedicama raskida aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i kako će izostanak druge tranše utjecati na proračune entitetskih vlada.
Bevanda je također potvrdio da su predstavnici MMF-a bili nezadovoljni zbog odluke o povećanju plaća policijskim službenicima i otkrio da ne zna odakle bi tih desetak milijuna trebalo izvući, jer nema zakonske mogućnosti rebalansa proračuna na razini BiH.

Na upit hoće li MMF odustati od aranžmana s BiH koji je dogovoren prošle godine i kakve bi mogle biti posljedice raskidanja tog dogovora, Bevanda ističe kako samo Odbor MMF-a može donijeti odluku o budućnosti tog aranžmana i to na temelju argumenata i ispunjenih obveza iz Pisma namjere. 

- Sasvim je jasno kada obveze nisu ispunjene da je aranžman upitan, uostalom, druge tranše nema mjesecima jer uvjeti nisu ispunjeni, pojasnio je Bevanda. 

- Pa, ni komercijalne banke ne daju pojedincima kredite ukoliko prethodno ne ispune uvjete. Već dugo govorim da je MMF nama važan zbog provođenja reformi koje su dio njihovog aranžmana jer će nas te reforme čekati zato što bez njih ne možemo i jer su nužne. To su najgore posljedice prekida aranžmana. 
Bez reformi iz Pisma namjere, koje se opet temelji na reformskoj agendi, nema nastavka investicijskih projekata drugih međunarodnih financijskih institucija, nema podrške proračunima Svjetske banke i kredita za autoceste. Time nema angažiranja domaćih građevinskih tvrtki ni zapošljavanja naših gospodarstvenika i radnika, rekao je Bevanda. 

Govoreći što bi za BiH značili pregovori o novom aranžmanu, ako nisu ispunjeni uvjeti koji su postavljeni 2016. te je li moguće da MMF odustane od svojih zahtjeva, Bevanda kaže kako bi to značilo eventualno da se odustaje od nekih točki, ali nije želio komentirati dalje. 

- Nitko nikome nije prijetio smrću da prihvati određene uvjete. Oni koji najlakše obećaju i sebi pripišu zasluge, najlakše i odustaju od onoga što su, navodno, prihvatili i kreirali. Kasnije možete slušati razne šuplje analize i procjene zašto je u završnoj fazi neprihvatljivo ono što je davno prihvaćeno. To smo gledali kroz zakon o trošarinama ali, sasvim neobjašnjivo, i Zakon o osiguranju depozita koji je "pao" kao kolateralna šteta. 
To nije niti politika, niti politički program, to je politikantstvo i neodgovornost i ne treba nam Odbor MMF-a da to shvatimo. Suludo je tu išta objašnjavati. Sve ste vidjeli u Parlamentarnoj skupštini BiH kada se o tome odlučivalo, rekao je Bevanda. 

Na upit tko su najveći krivci ako ostanemo bez 550 milijuna eura kreditnih sredstava, rekao je kako ne želi tražiti krivca. 

- Već sam rekao kronologiju o nekim uvjetima koje bez razloga i obrazloženja nismo ispunili. Oni koji prate bez strasti i bez navijanja aktualne događaje u BiH sve vide. Na sceni je politika tapkanja u mjestu u očekivanju općih izbora i izostanak tih 550 milijuna eura bit će u funkciji predizborne retorike, tvrdi Bevanda. 

On je između ostalog objasno i kako državna razina ne uzima niti marku iz aranžmana s MMF-om i proračun to neće direktno osjetiti. Entitetske vlade, rekao je, mogu ići na rebalans i mogu nastaviti s trezorskim zapisima, a koliko je to skuplje od novca MMF-a vidjet će se.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?