prosvjedi

Iznaći rješenje za stabilno financiranje javnih servisa u BiH

das
23.01.2017.
u 14:56

 Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahtijeva hitno rješavanje stabilnog financiranja BHRT-a u roku od 60 dana, poručeno je s prosvjeda upozorenja koji je danas održan u RTV domu u Sarajevu.

Prosvjed je organizirao Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zbog teške financijske situacije u kojoj se BHRT nalazi zbog čega je ugrožena egzistencija svih radnika i njihovih obitelji.

Predsjednik tog sindikata Damir Smital je kazao da je upitna isplata plaća  radnika, da se doprinosi ne uplaćuju redovno, kao i da su loši uvjeti rada  te zastarjela oprema. 

- Prosvjed organiziramo da bismo ukazali na mnogobrojne probleme radnika BHRT- a i neodgovorno ponašanje vladajućih struktura koje su prema zakonima BiH dužni riješiti te probleme. Radnicima BHRT-a nisu uplaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje više od 20 mjeseci  - kazao je Smital.

Osnovni uzrok svega što im se dešava, kako je dodao, jeste nepostojanje političke volje da se osigura stabilno financiranje BHRT-a, te da ne postoje naznake da će se stanje popraviti.   

- Zahtijevamo hitno izmjene Zakona o javnom RTV sistemu u roku od 60 dana da bi se osiguralo stabilno financiranje BHRT-a. Dosad su parlamentarci za svako rješenje našli novi problem. Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ima rješenje za ovaj problem i zbog toga tražimo hitan sastanak s predsjedateljem Vijeća ministra, njegovim zamjenicima i resornim ministrom. Također, tražimo sastanak s kolegijima oba doma PSBiH da bismo mogli prezentirati naša rješenja i čuti od njih na koji način misle riješiti ovaj problem  - dodao je Smital.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u  je zatražio  ulazak državnih te entitetskih organa revizije u sva tri  javna emitera da bi se utvrdilo činjenično stanje i kaznili krivci za milijunske dugove javnih RTV servisa, bez obzira na to o kome se radi.

Podršku protestu upozorenja među ostalim iskazao je značajan broj nevladinih i sindikalnih organizacija. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović pozvao je medijske radnike na ujedinjenje, odnosno formiranje sindikata kako je to riješeno u Europi i svijetu. Podsjetio je na pismo koje je u junu upućeno predsjedatelju Zastupničkog i Doma naroda PSBiH u kome su ukazali na ove probleme, ali još nije došlo do njihovog rješavanja.  

Udruženje BH novinari, kako je kazala generalna tajnica Borka Rudić, podržava današnje prosvjedno okupljanje i aktivno sudjelovanje samostalnog sindikata u rješavanju financijske situacije u BHRT-u, ali samim tim i financijske situacije u druga dva javna servisa.     

Rudić je dodala da je važno da danas sindikat javno kaže da će biti u stalnom zasjedanju ili stalnom prosvjednom okupljanju do trenutka dok se ne riješi stabilno financiranje javnih RTV servisa.  

- Također, UOBH novinara smatra da je 60 dana previše dugačak rok koji ostavljate političarima i članovima upravnih odbora javnih servisa i odbora sistema da nađu hitno rješenje za nastavak naplate RTV takse - dodala je Rudić.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović prisustvovao je protestnom skupu, a po njegovom završetku izjavio je novinarima da je situacija u cijelom sistemu javnog emitiranja izuzetno teška, ali se posebno odražava ne težak položaj radnika u RTVBiH.

- Ovaj prosvjed sam shvatio kao posljednji poziv u pomoć odgovornim političarima u BiH da se konačno nađe rješenje za stabilno financiranje javnih servisa u BiH. Treba biti pošten pa priznati da postoje političke snage u ovoj državi koje zaista  žele da se taj problem riješi, prije svega tu mislim na stranke koje su na vlasti, odnosno u opoziciji u Federaciji, ali također iz raznih razloga imamo i neke političke snage u parlamentu koje su dosad opstruirale pronalaženje kvalitetnog rješenja za financiranje javnih servisa - naveo je Karamehmedović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?