SASTANAK VJERSKIH I POLITIČKIH LIDERA

Između Bošnjaka i Hrvata nužno je relaksirati odnose

izetbegovic
Foto: VL FOTO
08.03.2014.
u 10:58

Stavovi kardinala Puljića, reisa Kavazovića, Izetbegovića i Čovića su da se stvari ubrzano moraju mijenjati i na političkom i ekonomskom planu

Funkcionalna ustavno-pravna organizacija države i socijalno pravedno društvo zajednički su cilj na kojem su spremni raditi vodeći hrvatski i bošnjački dužnosnici, uz duhovnu i moralnu potporu vjerskih lidera.

Izražena zabrinutost

Zajednička je to poruka sa sastanka koji su jučer u Sarajevu održali najviše pozicionirani hrvatski i bošnjački dužnosnici u državnoj vlasti Dragan Čović i Bakir Izetbegović s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Na sastanku je izražena zabrinutost teškom ekonomskom i socijalnom, ali i sigurnosnom situacijom u kojoj se nalaze narodi i građani BiH, a koja je izravna posljedica sadašnje nefunkcionalne ustavno-pravne organizacije države. Sugovornici su se složili kako je trenutačna ekonomska i socijalna situacija u BiH dodatni razlog opravdanog nezadovoljstva te da treba žurno uložiti napore kako bi se popravilo stanje na ekonomskom planu, smanjio broj nezaposlenih i socijalno ugroženih građana te stvorilo društvo s više pravde i pravičnosti i jednakih prilika za sve. Zajednički je stav kako je za rješavanje ovakve situacije u BiH ključno uređenje BiH kao države tri jednakopravna naroda. Očito je da će važnu ulogu u ovim procesima imati odnosi dvije vodeće stranke u bošnjačkom i hrvatskom narodu SDA i HDZ BiH. Ove dvije stranke su vjerojatno i najpozvanije da rade na relaksiranju odnosa između hrvatskog i bošnjačkog naroda u FBiH. Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović je kazao da je cilj HDZ-a i hrvatskog naroda euroatlantski put zemlje i BiH koja je jednaka za sve građane. Još jednom je naglasio potrebu relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata te gradnju boljih odnosa nego što je to bilo u posljednjih 10 godina. - Moramo preuzeti odgovornost i raditi na ravnopravnosti naroda. Nema razloga da se neki Bošnjak osjeća ugroženim od Hrvata i obratno. Izbore ćemo čekati, ali oni ne smiju biti prepreka da radimo, kazao je Čović. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da se promjene moraju događati brzo. - Posljednja događanja u BiH treba shvatiti kao alarm i upozorenje da se stvari ubrzano moraju mijenjati, ustvrdio je Izetbegović.

Politička stabilnost

Kardinal Puljić je kazao da vjerski lideri moraju gledati i na moralnu odgovornost onog što se događa u BiH. - Trebamo podržati traženje političke stabilnosti iz koje će sasvim sigurno proizaći ekonomska stabilnost. Ova zemlja ima dovoljno kruha samo treba prestati krasti, poručio je Puljić. Reis Kavazović je poručio “da gluhoća između političara mora prestati, kao i gluhoća političara s narodom”. - Socijalni trenutak se mora odmah početi rješavati i pozivam političare da pokažu osjetljivost. Isto tako, jako je važno da mi iz vjerskih zajednica činimo da narode upućujemo jedne na druge. Nama treba BiH u kojoj će svi građani biti zadovoljni, kazao je Kavazović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije