Domaljevac dva dana bio domaćin ljubiteljima pasa iz čak 22 države

Izložba oko 300 pasa pokazala da kinologija u Posavini ima tradiciju

storyeditor/2023-09-14/smotra04_nak_bih_150923.jpg
15.09.2023.
u 18:15

Domaljevac je treću godinu zaredom europsko središte za okupljanje ljubitelja pasa, piše Večernji list BiH. Ove godine okupili su se iz čak 22 zemlje. Dvodnevna izložba pasa CAC-CACIB BiH 2023. održana je na kinološkom poligonu u Domaljevcu u organizaciji Kinološkog saveza Herceg Bosne i Kinološke udruge iz Domaljevca. Održane su četiri izložbe pasa, dvije državne izložbe CAC i dvije međunarodne izložbe pasa CACIB. Za titulu najboljih po raznim kategorijama na ovoj manifestaciji natjecalo se čak blizu 300 pasa (više od 100 pasmina pasa). Pse je ocjenjivalo devet eminentnih međunarodnih kinoloških sudaca.

Promidžba mjesta

Manifestaciju je proglasio otvorenom načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

- Kada jedna mala sredina uspije okupiti ovoliko zemalja oko jedne manifestacije, to je onda uspjeh, a mi nastojimo biti dobri domaćini. Kako se svake godine povećava broj sudionika, mislim da smo uspjeli u toj nakani, pa ćemo i dalje podupirati ovakve i slične manifestacije - poručio je Piljić.

Kinologija je u Posavini s dugom tradicijom te postaje odlična prilika za turističku promidžbu, osobito u oblasti sportskog i lovnog turizma. Vlasnici pasa dolaze iz zemalja diljem svijeta kako bi sudjelovali na manifestaciji u Posavini, a termine usklađuju s izložbama u Slavoniji, u Vukovaru i Osijeku, gdje će nastaviti svoja putovanja.

Kari-Anne Jacobsen, sudionica izložbe iz Norveške, stigla je prva u Domaljevac. Kaže nam, oduševljena je ljudima, prijamom, organiziranošću izložbe.

- Ovdje je divno, pretvorili su ovo polje u sjajan prostor za natjecanje, tako da imamo idealne uvjete. Imam afganistanske hrtove koje sam sama uzgojila i rado dolazim pokazati ih - kazala nam je Kari-Anne. Dennis Weiss, sudionik izložbe iz Njemačke, također je zadovoljan manifestacijom.

- Uvijek dolazimo ovdje po dobre kritike i ocjene - poručio je.

Kinološki savez Herceg Bosne ima 86 manifestacija tijekom godine. Jedan dio čine radne manifestacije, a dio ih je u znaku izložbi kakva je održana u Domaljevcu. Deset je državnih i jednako toliko međunarodnih. Tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne Mirko Čolak objašnjava kako je tijekom dva dana na izložbi u Domaljevcu podijeljeno oko 1200 ocjena za oko 300 pasa.

- Izlagači koji pripremaju pse ne mogu napredovati bez dolazaka na ovakve manifestacije izložbi, ne može se ni pasmina razvijati, pa je svakome stalo da dobije što više kandidatura, a onda i titula, kaže Čolak, čestitajući Kinološkoj udruzi Domaljevac na organizaciji velike i zahtjevne manifestacije.

- U Domaljevac izlagači rado dolaze, tako da sam siguran kako postoje čvrsti temelji da manifestacija postane tradicionalna.

Utrka hrtova

Posavska županija je područje s dugom lovnom, pa i kinološkom tradicijom. Uvijek je u kućanstvima Posavljaka kao pridruženi član bio bar jedan pas. Najviše je lovačkih pasa, hrtova ili drugih pasmina. U Domaljevcu imamo čak i Klub ljubitelja hrtova, dok se u Tolisi uz Savu uz nasip svake nedjelje redovito organiziraju utrke pasa hrtova. Udruga je najprije djelovala kao sekcija Lovačke udruge "Kuna" Domaljevac, a Marijan Đurković, Srećko Lukić i Mato Piljić formiraju Kinološku udrugu.

- Udruga je najprije djelovala kao sekcija Lovačke udruge "Kuna" Domaljevac, a Marijan Đurković, Srećko Lukić i Mato Piljić formiraju Kinološku udrugu koja održava smotre, utakmice i razne ispite lovačkih pasa, a sudjeluju i u organizaciji izložbe pasa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?