Analize tla oko Spreče utvrdile

Izlijevanje “Bijelog mora” nije izazvalo onečišćenje

26.07.2018.
u 08:00

Federalni zavod za agropedologiju informirao je Vladu FBiH o rezultatima analiza tla s plavljenih područja u općini Gračanica nakon istjecanja tzv. Bijelog mora, piše Večernji list BiH. 

- Usporedbom rezultata analiza tla nakon izlijevanja taložnice “Bijelo more” poduzeća Sisecam Soda Lukavac d.o.o. iz Lukavca u rijeku Spreču s kontrolnim uzorcima uzetim 24. 4. 2018. godine može se zaključiti da izliveni talog nije utjecao na pogoršanje onečišćenja tla na istraživanim parcelama - navedeno je u informaciji.

Kontaminacija tla

Analiza tla rađena je na tri lokacije, i to Miričina, Lohinja i Stjepan Polje. Na lokaciji Miričina sadržaj bakra, olova, cinka, kobalta, kadmija i arsena je ispod granične vrijednosti za poljoprivredno tlo u oba uzorka. Sadržaj kroma, nikla i PAH jedinjenja je iznad dopuštene granične vrijednosti za poljoprivredno tlo.

- S obzirom na to da analize tla pokazuju onečišćenost tla ovim teškim metalima i organskim polutantima i prije i poslije izlijevanja taložnice “Bijelo more” u rijeku Spreču, zaključujemo da izlijevanje taloga iz taložnice “Bijelo more” nije izazvalo kontaminaciju tla ovim teškim metalima i organskim polutantima - navodi se.

Sadržaj žive je iznad dopuštene granične vrijednosti u uzorku koji je uzorkovan nakon poplava rijeke Spreče, međutim, ista vrijednost od 0,04 mg/kg utvrđena je i prije izlijevanja.

Rezultati analize

Na lokaciji Lohinja sadržaj bakra, olova, cinka, kobalta, kadmija i arsena je ispod granične vrijednosti za poljoprivredno tlo u oba uzorka. Sadržaji kroma, nikla i PAH jedinjenja su iznad dopuštene granične vrijednosti za poljoprivredno tlo u oba uzorka. Međutim, s obzirom na to da je isto onečišćenje bilo i prije izlijevanja “Bijelog mora”, zaključeno je da onečišćenja prouzročenog izlijevanjem nije bilo. Stanje sa živom isto je kao i na prethodnoj lokaciji.

Sadržaji kroma, nikla i PAH jedinjenja na lokaciji Stjepan polje su iznad dopuštene granične vrijednosti za poljoprivredno tlo u oba uzorka. S obzirom na to da analize tla pokazuju onečišćenost tla ovim teškim metalima i organskim polutantima i prije i poslije izlijevanja taložnice “Bijelo more”, zaključeno je da onečišćenja zbog izlijevanja nije bilo.

Federalni zavod za agropedologiju provodi kontrolu donjeg toka rijeke Spreče od 2014., koja je pokazala vrlo visoke prekogranične vrijednosti PAH i nekih teških metala. I ovom prilikom Zavod upućuje na zabilježene visoke vrijednosti PAH-ova i žive te predlaže nekoliko mjera s ciljem saniranja područja. Jedna od njih je zabrana i ograničavanje proizvodnje određenih poljoprivrednih proizvoda na kontaminiranom zemljištu. Predložena je i zabrana ispuštanja otpadnih tvari te naplata troškova remedijacije kontaminiranog poljoprivrednog zemljišta i troškova nanesenih proizvođačima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije