Politička scena u BiH

Izgradnja institucija u kojima će se sva tri naroda osjećati ugodno jedini je put do EU-a

storyeditor/2023-04-10/unija.jpg
11.04.2023.
u 19:05

Potpisanim sporazumom nove vlasti postavljeni su temelji za izgradnju povjerenja u institucije BiH i ubrzanje napretka prema EU

Izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je u intervjuu za Politiku poručio da RS odbija živjeti, kako je rekao, u neustavnoj BiH, kako će BiH funkcionirati samo dok u njezinim strukturama sjede sva tri naroda te kako pokušava uvjeriti Hrvate da jednokratno napuste institucije BiH, dolazi u prilično osjetljivom geopolitičkom trenutku, kada je europski put BiH i izgradnja državnih institucija u kojima će se svi osjećati ugodno apsolutni prioritet, piše Večernji list BiH.

Zastupljenost

Uostalom, upravo su potpisanim sporazumom na osnovi kojega je ustrojeno novo Vijeće ministara postavljeni temelji izgradnje institucija BiH na način koji će vratiti povjerenje sva tri konstitutivna naroda u njih, ali i međusobno relaksirani odnosi. U cijeloj priči osobito je bitno navesti i kako politički položaj Hrvata i Srba u BiH nije isti. Srbi uvijek imaju institucije Republike Srpske koje im jamče političku snagu, dok su Hrvati uglavnom obespravljeni te na raspolaganju nemaju, osim Doma naroda i nekoliko županija, dovoljno jake mehanizme zaštite. Hrvatima je stoga od interesa izgradnja zemlje u kojoj će se graditi konsocijacijski model demokracije i osiguravati jednakopravna pozicija. Potpisani sporazum, na kojemu su upravo Hrvati i najviše inzistirali, u fokus stavlja ideju o legitimnoj volji triju konstitutivnih naroda koja moraju biti jednako zastupljena u izgradnji BiH kao države koja je u prosincu prošle godine dobila status kandidata za EU te koja apsolutno treba, osim zajedničkog rada na izgradnji institucija, unutarnju političku stabilnost, što je preduvjet ispunjavanja svih reformi koje od BiH traži EU, ali i osnovni preduvjet ekonomskog napretka BiH, odnosno njezinih entiteta, županija, gradova i općina.

Retorika koja u fokus stavlja ideje o napuštanju institucije, ne ulazeći u njezine razloge, upravo bi bila korak unatrag u odnosu na ideju na kojoj počiva novo Vijeće ministara, a koje je do sada pokazalo kako poštivanje legitimne volje triju naroda može uspješno funkcionirati, usvajati različita rješenja koja pozicioniraju BiH bliže EU, istodobno produbljujući reforme od kojih će u konačnici svi imati korist, kako Republika Srpska tako i Federacija BiH.

Upravo su sudionici nove vlasti jasno naglasili i kako je politička stabilnost preduvjet za privlačenje inozemnih investicija, zaustavljanje iseljavanja stanovništva iz BiH te dosezanje željenog ekonomskog standarda življenja. Neodvojivo od pitanja ekonomske stabilnosti je pitanje stabilnosti državnih institucija i harmonizirano djelovanja među entitetima, a s provođenjem svih mjera, preporuka i uvjeta za pristupanje Europskoj uniji BiH će prije doći u priliku službeno otvoriti proces pregovora s Unijom, što također donosi niz prednosti za sve narode i građane zemlje. Na prvom mjestu su pogodnosti koje se odnose na financijski aspekt pomoći EU-a.

Kako zemlja napreduje na putu prema EU i provodi reforme, dobiva i više prilika za korištenje pretpristupnih fondova, posebice iz okvira IPA III, koji je konkurentniji i nagrađuje rezultate.

Pravna stečevina

U političkom smislu Vijeće ministara BiH već je usvojilo nekoliko dokumenata značajnih za integracijske procese, a nakon dugo vremena BiH ima vlast na razini BiH koja radi harmonizirano, uvažavajući interese sva tri naroda i oba entiteta. Jedno od temeljnih pitanja iz Mišljenja Europske komisije, a to je program usvajanja acquisa, od suštinskog je značaja za planiranje i pojednostavljenje procesa usklađivanja zakonodavstva EU-a u cijeloj zemlji. Upravo je novo Vijeće ministara nedavno zadužilo ministarstva i sve druge institucije da dostavljaju na provjeru i potvrdu usklađenosti propise koji se usklađuju s acquisom, sve provedbene i propise kojima se ispunjavaju obveze iz dokumenata od značaja za integraciju BiH u Europsku uniju. Bez jasne politike u procesu usvajanja europske pravne stečevine BiH bi se suočavala sa značajnim izazovima u provođenju i primjeni zakonodavstva koje proizlazi iz ciljeva integracije u EU, a to bi se ponovno reflektiralo i na ekonomskoj razini.

Proces usvajanja europske pravne stečevine veže se i uz Mehanizam koordinacije u kojemu su zastupljena sva tri naroda, oba entiteta i županije te bi teško stečeni napredak bilo kakvim potresima na državnoj razini bio ugrožen, a samim time put BiH prema EU usporen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije