Snažna diplomatska borba

Izetbegović u Strasbourgu lobirao protiv Plenkovićeva i Stierova federalizma za BiH

15.02.2017.
u 07:00

Bošnjački lider Bakir Izetbegović neočekivano se jučer pojavio u Strasbourgu uoči glasovanja o rezoluciji o Bosni i Hercegovini na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta kako bi zatražio uklanjanje formulacije federalizma iz njezina sastava. To je otvoreno poručio izvjestitelju Europskog parlamenta za BiH Christianu Dan Predi, predsjedniku Kluba zastupnika EPP-a Manfredu Weberu i čelniku Skupine prijatelja BiH u Europskom parlamentu rođenom Sarajliji sa švedskom adresom Jasenku Selimoviću, a tijekom popodneva i predsjedniku EPP-a Josephu Daulu i povjereniku za europsko susjedstvo Johannesu Hahnu.

Iznenadna misija

“Riječ je o manipulacijama i instrumentalizaciji načela federalizma, naoko benigne jezične formulacije koja daje vjetar u leđa retrogradnoj političkoj agendi. U BiH zahtjevi za federalizaciju podrazumijevaju produbljivanje nacionalnih podjela”, istaknuo je Izetbegović. Objasnio je kako potpora takvoj rezoluciji može biti korištena za pokušaje antidaytonskog teritorijalnoga prekrajanja Bosne i Hercegovine i stvaranje nacionalno utemeljenih federalnih jedinica...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

JU
justicijapravedna
11:50 15.02.2017.

Prvi, pravi i državnički potez od strane Bakira

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?