Izetbegović - Ferguson

Izetbegović: Poduzeti konkretne radnje i korake u cilju zaštite Daytona

Izetbegović - Ferguson
25.08.2016.
u 20:27

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je veleposlanika Velike Britanije Edwarda Fergusona. Glavna tema razgovora bila je odluka o raspisivanju referenduma o Danu RS-a koju je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Izetbegović je u razgovoru s veleposlanikom Fergusonom još jednom upozorio da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma i postupak njenog provođenja, predstavlja jasno kršenje ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenje obveze entiteta Republik Srpska da poštuje Ustav BiH, u vezi s konačnom i obvezujućom prirodom odluka Ustavnog suda BiH.

Izetbegović je zatražio od veleposlanika Fergusona da institucije međunarodne zajednice koje su zadužene za sve aspekte implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma, a prvenstveno Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i Vijeće za implementaciju mira, sukladno sa svojim ovlastima i obvezama poduzmu konkretne radnje i korake u cilju zaštite Daytonskog mirovnog sporazuma.

Izetbegović je posebno naglasio činjenicu da je proslava 9. siječnja kao Dana RS-a diskriminacijski čin prema ostalim narodima u tom dijelu Bosne i Hercegovine, protivan Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, što je sadržano i u zaključku
Europske komisije za demokraciju putem prava, poznatije kao Venecijanska komisija, iz 2013. godine.

Sugovornici su pozdravili današnje uknjiženje prve perspektivne vojne lokacije u RS-u, u Han Pijesku, čime je otpočeto ispunjavanje Talinskog uvjeta NATO-a i u ovom entitetu BiH. Tjekom susreta, razgovarano je i o rješenju statusa grada Mostara, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?