kongres sda

Izetbegović: Napravljeni su važni pomaci u protekle četiri godine, ali moglo je bolje

Avaz
14.09.2019.
u 13:15

Bakir Izetbegović, lider SDA, obratio se prisutnima na Kongresu ove stranke. On je rekao da su napravljeni važni pomaci u protekle četiri godine, ali je, kako je istaknuo, moglo bolje i više da nije bilo suparništva. 

Naglasio je kako je 7. Kongres SDA okupio do sada najveći broj izaslanika.

- Operativna politika je rješavanje problema. I SDA ih je, zajedno s partnerima u vladama čiju su okosnicu činili HDZ, SDS, PDP i SBB, rješavala. Napravljeni su važni pomaci u prethodne četiri godine. Naravno, moglo je više i bolje da je bilo manje suparništva, a više mudrosti, koordinacije i iskrenosti, rekao je Izetbegović, prenosi Avaz. 

- Ratovi na istoku, porast globalno raširenog terorizma i ekstremizma, bujanje islamofobije, nasilje nad muslimanima bukvalno na svakom dijelu planete, pokušaj vojnog udara i kontinuirani pokušaji destabilizacije demokratski izabrane vlasti u Turskoj, kulminacija migrantske krize, ekonomsko suparništvo Kine i SAD, vojno suparništvo Rusije i NATO-a, trakavica s Brexitom, jačanje suverenizma i radikalne desnice koji slabe koheziju Europske unije, starenje populacije u zemljama EU, gospodarstvo ovih zemalja koja unatoč tome nastavlja da raste i privlači mladi naraštaj Balkana, sve vidljiviji efekti neodgovornog i sebičnog iscrpljivanja Planete – globalno zagrijavanje, suše i poplave, zagađenje zraka, vode, zemlje, hrane, itd., pojasnio je Izetbegović. 

- Odnosi u trokutu Srbija – BiH – Hrvatska nisu napredovali; paternalizam i miješanje u unutarnje stvari BiH su rasli. Srbija i Hrvatska su ulagale u naoružavanje najintenzivnije od vremena završetka ratova. Otvorena pitanja poput demarkacije granica nisu rješavana. Oba susjeda su nastavila trošiti vodne resurse BiH bez pravične naknade. Hrvatska, unatoč opetovanim zahtjevima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH nije vratila imovinu naših tvrtki vrijednu milijarde eura, kaže lider SDA. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?