Procedura za zapošljavanje stranaca

Izdavanje radnih dozvola treba biti jednostavnije

11.04.2022.
u 20:20

Masovna migracija aktivne radne snage iz BiH u zemlje članice EU-a razlog je zbog kojeg poslodavci od svih relevantnih struktura vlasti traže pojednostavljenje procedura za izdavanje radnih dozvola za strane radnike, piše Večernji list BiH.

Uvoz radnika

Inače, poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego zatraži dozvolu za boravak i rad, treba provjeriti ima li na domaćem tržištu traženih radnika. Taj posao, na zahtjev poslodavca, obavlja Zavod za zapošljavanje koji u najviše 15 dana treba istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih radnika koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih uputiti poslodavcu. Ako u evidenciji nezaposlenih ima dovoljno traženih radnika, poslodavcu neće biti dopušten uvoz radne snage, Zavod će mu uputiti negativnu obavijest. Ako nema dovoljno radnika, poslodavac prima pozitivnu obavijest, što znači da može uvesti radnika iz treće zemlje, odnosno može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad stranog radnika. Rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje radne dozvole je 90 dana od pozitivne obavijesti. Prije nekoliko godina krenulo se s idejom da privatne ili državne tvrtke na prostoru BiH radnike za određene poslove traže preko ovlaštenih agencija koje bi im dale svoje "leasing radnike". Agencije bi u tom slučaju bile formalni poslodavci "zakupljenim radnicima", a oni im plaćaju staž i socijalno iako su njihovi radnici "iznajmljeni" različitim poslodavcima. Taj oblik zapošljavanja već je više od dvadesetak godina prisutan u Europi i svijetu te je poznat pod nazivom "personal leasing". Prema postojećim pravilima u Federaciji BiH, postupak za izdavanje radne dozvole strancima rješava se u roku od 30-ak dana.

Stanje u entitetima

U FBiH zahtjev se podnosi županijskoj službi za zapošljavanje, poslodavac je dužan priložiti sve osobne podatke o strancu s kojim se namjerava zaključiti ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor. Postupak za izdavanje ili produljenje radne dozvole s urednom dokumentacijom za poslove ovlaštenih osoba za zastupanje navedenih u sudskom registru ili osoba koje su registrirale obrt traje do 15 dana. Postupak po zahtjevima za izdavanje ili produljenje radne dozvole po kojima prednost imaju nezaposlene osobe s evidencija nezaposlenih u većini slučajeva traje 30 dana.

U Republici Srpskoj radnu dozvolu u obliku odluke izdaje podružnica Zavoda za zapošljavanje RS-a, nadležna prema sjedištu poslodavca, a nakon provjere ima li na evidenciji nezaposlenih osoba koje traži poslodavac i na osnovi utvrđene kvote radnih dozvola u Republici Srpskoj. Ukupan postupak izdavanja radne dozvole od dana podnošenja zahtjeva je od 15 do 30 dana. Broj radnih dozvola koje se izdaju na godišnjoj razini u oba bh. entiteta za sada ne udovoljava potrebama poslodavaca i kreće se oko 2000.

Podsjetimo, predstavnici Udruge poslodavaca FBiH o toj su temi ranije obavili razgovore s čelnicima Federalnog zavoda za zapošljavanje te Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH. Čelnici Federalnog zavoda za zapošljavanje tom su prigodom prezentirali nacrt izmjena procedure za izdavanje radne dozvole za strance. Poslodavci već nekoliko godina traže pojednostavljenje procedura za zapošljavanje stranaca, a prema informacijama, mogla bi se preuzeti neka pravila iz susjedne Hrvatske koja je već izmijenila Zakon o uvozu radne snage.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije